Na današnji dan napustili su nas legendarni Pimpek i Lukovac

Na današnji dan napustili su nas legendarni Pimpek i Lukovac Izvor: N1

Na današnji dan preminuli su Davorin Popović i Adi Lukovac - muzičke legende glavnog grada Bosne i Hercegovine, i bh. pioniri muzike koju su svirali.

Legendarni bh. muzičar i pjevač nezaboravnih Indexa Davorin Popović Pimpek je rođen 23. septembra 1946. u Sarajevu, a preminuo je 18. juna 2001. godine u istom gradu.

Od milja su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio još u djetinjstvu zbog izrasline kraj lijevog uha, a Pjevačem je sam sebe prozvao, obično počinjući svoje priče "Slušaj, da ti pjevač nešto kaže...".

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a krajem 1964. godine pridružuje se Indexima. Pimpek je bio zaštitni znak grupe sve do njenog kraja, odnosno 2001. godine.

Pjevač je nastupio i na Eurosongu 1995. godine kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" i tom prilikom je zauzeo 19. mjesto.

Izvor: YouTube

Pimpek je jako volio Sarajevo, a i Sarajevo je njega voljelo što dokazuje i jedna ratna priča. Dan prije nego će u njegovom rodnom gradu početi rat, Pimpeku i Safetu Sušiću javio se Arkan i rekao im da pobjegnu iz Sarajeva. No, Davorin je o tome nakon što je ostao rekao: "Ja sam ostao. Pa gdje ću bježat'? Šta bi bilo sa Sarajevom da sam ja otišao?"

Izvor: YouTube

Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima. Godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine u njegovu čast, nazvana je nagrada "Davorin" koja je kasnije preimenovana u nagradu "Indexi".

Sa Indexima je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije.

U čast sjećanja na legendarni bend u regiji se već godinama održavaju koncerti Indexi i prijatelji. Iza zgrade Predsjedništva BiH, postavljen je spomenik u čast Pimpeka i Mirze Delilbašića. U svome gradu je dobio i ulicu.

Izvor: YouTube

Legendarni Pjevač je preminuo 18. juna 2001. od raka gušterače i tako je napustio Sarajevo i BiH, ali nije napustio i srca svojih obožavatelja. Njegova muzika i pitomi glas su ostali prepoznatljivi i 16 godina nakon smrti, i ostao je voljen i nakon smrti. I danas Indexe slušaju i stari i mladi, i tužni i veseli. Davorin je bio emocija. Postao je simbol Sarajeva, ali i simbol jugoslovenskog, bosanskohercegovačkog i prije svega sarajevskog rocka.

Adi Lukovac je rođen 1970. godine, a njegova prva iskustva vežu se za grupu ''Base line'', pionire elektro-eksperimentalne sjene.

Prvi demo ovog benda snimljen je s početkom opsade Sarajeva, što je i uzrok raspada benda.

Izvor: YouTube

Nakon što je upoznao ''Ornamente'', nastavlja se njegov muzički rad a ''Na dan naše smrti'', demo materijal smatra se prvim elektronskim poduhvatom, kroz koji je provlačio etno motive.

Etno, elektro i ambijent su tri pojma koja su najviše opisivala rad grupe "Adi Lukovac i Ornamenti'', a etiketa Post War Sound bila je upečatljiva vodilja pod kojom su izdati albumi ''Pomjeranja'' i ''Fluid''.

Lukovac je otvorio i studio koji je bio vježbaona za mnoge sarajevske bendove, a krenuli su i internacionalni nastupi koji su otvorili put bh. muzičarima u svijetu.

Njegove pjesme su korištene za mnoga kinematografska ostvarenja, a nakon što je izašao film ''Remake'' Dine Mustafića, Lukovac je vječno zakucan za nebo muzičke scene ne samo BiH, nego i regije.

Početkom novog stoljeća, Lukovac je otvorio i saradnju sa nekoliko domaćih muzičara, poput Dine Merlina (album "Sredinom''), te sa bendom "Emir & Frozen Camels" na remixu Sarajevo, New York Roma, koji se i dan-danas vrti po radio stanicama i klubovima širom BiH.

Izvor: YouTube

18. juna 2006. godine zavladao je šok glavnim gradom BiH, ali i regijom, nakon vijesti o saobraćajnoj nesreći u kojoj je Adi Lukovac izgubio život.

I dan-danas vrijedi za jednog od najkreativnijih i najoriginalnijih autora sa naših prostora, a ne možemo da se ne zapitamo ''šta bi on još to napravio'' da prije devet godina nije izgubio život.

Izvor: YouTube

Jedno je sigurno, Popović i Lukovac će nastaviti da žive kroz svoju muzičku zaostavštinu koju će generacije koje dolaze preslušavati i spasiti od zaborava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Walter

Neznam cemu insistirsti na epitetu - poseljaceno. Sta cinimo dragi sugradjani da ga ucinimo boljim. Znamo razloge zbog cega su mnogi dosli iz nuzde i najcesce sto su morali ali i trazili posao da prezive. Moramo ih nauciti zivljenju u gradu.

4 3

Kunta Kinte

Legende

6 0

Azra

Da su danas živi Mirza i Davorin ..... otišli bi iz proseljačenog Sarajeva poput mnogih .....100 % .

9 4

* Sva polja su obavezna