''Neko" leti na grčke otoke o trošku Republike Srpske

''Neko" leti na grčke otoke o trošku Republike Srpske Izvor: N1

Avion Cessna 525 Citatonjet CJ+, registarskih oznaka E7-SMS, u vlasništvu Vlade Republike Srpske proteklih sedmica imao je neobično ispunjen raspored letova.

Putovano je širom Evrope, a prema zvaničnim dostupnim informacijama, Cesnom su proteklih dana letjeli vodeći funkcioneri ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Prema informacijama kojima raspolaže N1, a koje je danas na press konferenciji u Banjaluci potvrdio i sam predsjednik RS Milorad Dodik, ova letjelica korištena je i za njegova putovanja.

On je novinarima pojasnio da je sve urađeno u skladu sa zakonima, ne želeći otkriti o kojim putovanjima je riječ. Cesna je, inače, u posljednjih mjesec dana odradila desetine letova. Putovalo se se na crnogorsko primorje, u Ljubljanu, u Beč, Salzburg, ali i na grčke otoke i Rusiju.

avion vlada rs Izvor: Jetphotos.net

"Avion RS služi za prevoz funkcionera Republike Srpske i apsolutno je sve dostupno kroz službe i aktivnosti. O mojim putevima imam obavezu da informišem nadležne organe, ali i da putujem avionom. Nemam obavezu da govorim gdje sam bio i šta sam radio. Avion se koristi u skladu sa zakonom, a ja sam bio na različtim mjestima", odgovorio je danas na novinarsko pitanje Milorad Dodik.

A gdje je sve putovao prvi čovjek ovog entiteta i kojim povodima? Odgovore smo proteklih dana pokušali dobiti na brojnim adresama.

Pokušaji su bili uzaludni.

Na upit novinara N1 upućen Vladi RS o rasporedu putovanja Cesne i putnicima koje je prevozila, stiglo je pojašnjenje da sve informacije potražimo u Vazduhoplovnom servisu RS.

No, direktor servisa Sreten Ilić nije bio raspoložen da odgovara na naša pitanja. Samo nam je kratko kazao da se možemo čuti, kako je rekao, – za dva ili tri dana. Odgovor na pitanja o prirodi izvedenih letova Cesne ponovo nismo dobili.

Izvor: N1

Direktora Ilića smo pitali da li postoji mogućnost da ranije stupimo u kontakt s nekom od odgovornih osoba u Vazduhoplovnom servisu Republike Srpske, a on je kazao da pošaljemo upit faxom. Na pitanje koji je broj faxa i gdje ga možemo pronaći, direktor Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske Sreten Ilić je odgovorio: "Da vam pravo kažem - ne znam."

Uskraćeni za podatke koje smo tražili, zakucali smo i na vrata kabineta samog predsjednika Republike Srpske Dodika. Zanimalo nas je gdje je boravio proteklih sedam dana, da li je za putovanja koristio avion Vlade RS i da li su putovanja bila službena ili privatna. Jer, prema rasporedu aktivnosti predsjednika objavljenom na zvaničnim internet stranicama, službenih prijema i putovanja u tom periodu nije bilo.

Odgovor je i ovaj put izostao.

Kako je u razgovoru za N1 ispričao ekspert za avijaciju Omer Kulić, procedure su mu u ovom slučaju dobro poznate. Ko može odobriti let Vladinog aviona i u koje svrhe?

"Nadležnost za avion Vlade ima isključivo Vlada, odnosno predsjednik ili sekretar Vlade koji daje saglasnost za putovanja. Vlada ima pravilnike i propise ko može putovati tim avionom. U ovom slučaju i kabinet predsjednika Republike Srpske može odobriti putovanja vladinim avionom", rekao je za N1 Omer Kulić.

A lista putovanja je interesantna.

Cesna je tako u proteklih mjesec dana iz Banjaluke letjela na najblistaviji biser Jonskog arhipelaga i jedno od najposjećenijih grčkih ostrva - Krf u Grčku, zatim u Atinu, Thessaloniki, Tivat, Dubrovnik, Beograd, Ljubljanu, Beč, Salzburg, Sarajevo, Dubrovnik i St. Petersburg. Od 3. juna do 14. juna avion bilježi čak 15 letova.

U galeriji pogledajte gdje je i kada letio avion registarskih oznaka E7-SMS u vlasništvu Vlade Republike Srpske, plaćen 4.870.000 dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 23

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Mirsad

Dodo imam jedno pitanje za tebe koliko puta je koristio taj Avion prosli Predsjednik ako je sve po zakonu i dali je nedaj boze koristio podpredsjednik RS to me nesto intetesuje ako nije tajna kao i sva tvoja putovanja.

4 0

Ervin

Kralj

2 5

Zak

Republika Srpska je RAJ na zemlji. A svi znamo da u raju nije bilo PARA !

13 3

* Sva polja su obavezna