Beograd: Uhapšen zbog SMS poruka - smrt u zatvorskoj bolnici

Posljednjih nekoliko dana Srbiju trese nova afera - smrt pritvorenika u bolnici Okružnog zatvora u Beogradu. Milorad Nikolić je u zatvoru završio kada ga je komšija prijavio da mu šalje SMS poruke, koje su protumačene kao prijetnja čelnim ljudima u državi.

Izvor: N1

Tokom suđenja Nikolić je preminuo, a porodica i advokat za njegovu smrt optužuju postupajući sud u Vrbasu, stručnjake sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i zatvorsko osoblje.

Milorad Nikolić iz Crvenke uhapšen je u decembru prošle godine zbog SMS poruka koje je slao komšiji, a koje tužilaštvo smatra prijetnjom po bezbjednost sadašnjeg predsednika Srbije i ministra policije. Nakon štrajka glađu u somborskom zatvoru, u kome mu je određena i psihijatrijska dijagnoza, prije oko pola godine je prebačen u Beograd, u zatvorsku bolnicu, gde je liječenje nastavljeno.

Porodica i advokat kažu da ga je to ubilo.

"Bilo ko od nas da je šest meseci dobijao takvu terapiju ne bi izdržao", kaže pravni zastupnik Feđa Dimović.

Ljekari iz Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu rekli su na sudu da terapija djeluje i preporučili sudu da Nikolića pusti na kućno liječenje, tvrdi njegov advokat. Međutim, kako kaže, sud određuje dodatno vještačenje.

Prema tvrdnjama advokata, uslijedila je višemesečna prepiska o troškovima i odbijanje stručnjaka Medicinskog fakulteta u Novom Sadu da vještače, ako ne dobiju novac unaprijed.

"Nema šta sud da se dopisuje s veštacima i piše ljubavna pisma i žali se. Postoje jasne odredbe ZKP o odgovornosti veštaka i u slučaju da ne postupaju po nalozima koji su obavezni i dati im od strane suda, može veštaska da kazni i da uzme predmet i da u rad nekom veštaku ko je spreman to da uradi to veštačenje", navodi Dimović.

Prepiska je, kako kaže, trajala skoro četiri mjeseca, pa je vještačenje je obavljeno tek početkom juna. Nekoliko dana kasnije Milorad je preminuo u bolničkoj sobi.

Feđa Dimović Izvor: N1
Feđa Dimović

"Nakon što je M.D. pozlilo u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, lekari koji su bili u blizini, jer je u toku bila jutarnja vizita, odmah su reagovali. Reanimacija koju su obavljali sa lekarima Hitne pomoći trajala je oko 45 minuta, ali nije uspela. Telo preminulog poslato je na obdukciju. M.D. je, tokom boravka u Specijalnoj zatvorskoj bolnici bio na psihijatrijskoj terapiji, a pored toga pio je i lekove za povišenu masnoću u krvi", navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Članovi porodice kažu da im je rečeno da je Miloradu stalo srce, a da je smrt nastupila prirodnim putem. Međutim, oni u to ne vjeruju i čekaju obdukcioni i toksikološki nalaz.

"Lagali su na veštačenjima, lagaće na obdukciji. Ide se iz laži u laž. Jasno je da je Milorad Nikolić u jednom trenutku mogao da trči 40 km, a sutradan nije mogao da ode ni do toaleta. To je činjenica. Neka objasni neki doktor, neka objasni neki specijalista",navodi Dragan Nikolić.

Obdukcija bi trebalo da da odgovori na pitanje kako i zbog čega je Milorad Nikolić preminuo. Ipak, kontrolu će obaviti i zaštitnik građana, koji smatra da bolesnom čovjeku nije ni trebalo suditi, već ga liječiti.

"Zaštitnik građana je u brojnim svojim izveštaima, u brojnim preporukama nadležnim organima ukazao da nije mesto osobama sa mentalnim smetnjama ni u zatvoru ni u pritvoru. Izvinite, ali zakon o osobama sa mentalnim smatnjama je jasan - ono lice koje je opsno za sebe i za drugog ono se ima smestiti u psihijatrisju bolnicu", smatra zaštitnik građana Miloš Janković.

TV N1 je sudu u Vrbasu danas poslala niz pitanja koji se odnose na postupanje suda u vezi sa angažovanjem vještaka, a odgovore očekujemo narednih dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

kriminalci ili moralno devijantna lica, tajodjer su za neuro psihijatrijski tretman, tj.klinicki " slucajevi"

2 0

* Sva polja su obavezna