Grabar Kitarović: U Vučiću napokon imam pravog sagovornika

Grabar Kitarović: U Vučiću napokon imam pravog sagovornika Izvor: N1

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da u predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću "napokon" ima pravog sagovornika za iskrene i otvorene razgovore.

"Sada smo predsjednik Vučić i ja kolege i napokon imam pravog sugovornika za iskrene i otvorene razgovore. Ponovit ću i ono što sam kazala u Vukovaru: Vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu u odnosima i pronađemo zajedničke interese za suradnju", rekla je hrvatska predsjednica u intervjuu za riječki Novi list.

Ona je dodala da "ne treba glumiti prijateljstvo, nego rješavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak".

"Složila bih se s jednom izjavom predsjednika Vučića o odnosu Hrvata i Srba: Bar je dobro da se ne lažemo", rekla je Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović je odbacila ocjene da Subotičkom deklaracijom nije došlo do napretka u odnosima i dodala da "to nije toliko javno vidljivo", ali da je ta deklaracija "bila bitan iskorak u pravom trenutku".

Ona je u intervjuu odbacila kritike medija da se prilikom nedavnog susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trampom na summitu NATO-a u Bruxellesu "laktala" da bi stala u prvi red i dodala da je "guranje u prve redove" njen posao.

"Laktanje nije postojalo, štoviše Trump nas je pozvao da mu se približimo", rekla je.

Kazala je da su dosta razgovarali o bilateralnim pitanjima, Hrvatskoj i Inicijativi tri mora, na čiji sastanak u srpnju u Poljskoj dolazi i Trump.

"Naravno da sam se željela probiti u prve redove jer ne želim da se Hrvatska nalazi na margini, želim da postanemo lideri nekih procesa, a iste večeri moj je govor koji sam također održala unutar istog okvira bio jako dobro prihvaćen. I primijećen. Iznenađuje me stav dijel medija o guranju u prve redove: pa to mi je posao", naglasila je Grabar Kitarović.

Na pitanje o situaciji u BiH, hrvatska predsjednica je rekla da su "opstanak i položaj Hrvata od izuzetne važnosti i za sami opstanak Bosne i Hercegovine" i da "bez Hrvata nema BiH".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Eliot Nes

Niste morali ni ovaj. Sretno.

0 0

Eliot Nes

Pošto moje komentare ne objavljujete ja vam se više neću javljati.

1 0

Srbija i Hrvatska nikada nisu odustali od teritorije Bosne i Hercegovine.Ratovima nisu uspjeli,sad pomoću svojih kerova ovdje nastavljaju.Najveći apsurd je da je HDZ na apsolutno svim nivoima vlasti od predsjedništva države preko Federacije itd...Ali samo se kuka o ugroženosti Hrvata.350.000 Hrvata u BiH želi apsolutnu vlast u državi

4 2

* Sva polja su obavezna