Poggi osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici

Poggi osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici Izvor: CORRIERE DEL TICINO

Apelacioni sud u Bellinzoni u Švicarskoj proglasio je Donatella Poggija krivim za rasnu diskriminaciju jer je uredio i objavio dva članka koji su objavljeni 23. i 25. novembra 2012. godine. U tim člancima on je negirao genocid u Srebrenici , a proces protiv njega započeo je 17. marta.

Poggi je osuđen nakon što je sud utvrdio da postoji očita negacionistička retorika koja izlazi iz okvira slobode govora. S jedne strane, utvrdio je sud, nije postojalo opravdanje u objavljivanju autorovih stavova, koji su, s druge strane, bili pristrasni i saosjećajni samo sa srpskim žrtvama. Sve to skupa je potvrdilo sudu Poggijevu diskriminatornu motivaciju.

Poggi je zbog svega dobio novčanu kaznu i dvije godine uslovno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Covjek- Penzioner

Sudili ili ne njihove ruke su uprljane krvlju nevinih savjest im nije cista niti ce mirno spavati.Bogami proklestvo ce proganjati generacije i generacije srba koji se pronadju u ovom tekstu.

3 2

No Comment

Ovo samo potvrđuje namjeru uskog pa i širokog intelektualno i političkog kruga bošnjaka da svijetu prenesu poruku o tome da bih mora pod svaku cijenu biti bošnjačka a ne srpska i hrvatska. Takvom namjerom oni zapravo derogiraju prava ostala dva konstitutivna naroda na samoodređenje u sopstvenoj državi.

1 3

Ma

istina boli zar ne?A namjera Bosnjaka je predociti i kazivati istinu koju na zalost vi ne prihvatate

0 0

* Sva polja su obavezna