Gdje su najveće, a gdje najmanje plate u Federaciji BiH?

Gdje su najveće, a gdje najmanje plate u Federaciji BiH? Izvor: N1

Ako ste se pitali kolike su prosječne neto plaće u Federaciji BiH, portal Poslovni svijet napravio je najnovije istraživanje na tu temu.

Navedeni podaci su izvučeni iz baze Federalnog zavoda za programiranje razvoja koji se tiču socioekonomskih pokazatelja po općinama u Federaciji bih za 2016. godinu.

Najviša prosječna neto plaža u Federaciji BiH u prošloj godini bila je u sarajevskoj općini centar i iznosila je 1.197 KM, dok je najniža registrovana u Doboj-istoku u visini od 532 KM.

Općina Doboj-istoj je na neslavnoj prvoj poziciji zamijenila Gračanicu, u kojoj je prosječna plaća u 2015. godini iznosila 524 KM.

U Općini centar u Sarajevu je, piše Poslovni svijet, smješten i najveći broj državnih institucija. U odnosu na 2015. godinu prosječna neto plaća u 2016. je niža za 37 KM.

Druga po redu s najvišom prosječnom neto plaćom u prošloj godini je općina Ravno, koja pripada Hercegovačko-neretvanskom kantonu sa 1.161 KM, što je povećanje u odnosu na 2015. za 35 KM.

Posmatrano po kantonima, najviša prosječna neto plaća u prošloj godini bila je u Kantonu Sarajevo 1.018 KM, ali je, nakon Centra, druga općina s najvišom prosječnom plaćom općina Novo Sarajevo sa 1.115 KM, a slijedi općina Stari grad u Sarajevu sa 1.027 KM.

Općina s najnižom plaćom u KS je Ilijaš, gdje je prošle godine prosječna plaća iznosila 638 KM.

U Zeničko-dobojskom kantonu najviša prosječna plaća bila je u Kaknju - 969 KM i viša je u dnosu na Zenicu za 124 KM.

Najniža prosječna plaća u ZDK bila je u Žepču - 545 KM, a zatim u Olovu - 613 KM.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, očekivano najviša prosječna plaža u prošloj godini bila je u Tuzli - 874 KM, a slijede Banovići sa 844 KM.

Najniža plaća u tom kantonu je bila u Doboj-istoku 532 KM.

Podaci za Srednjobosanski kanton su pokazali da je najviša prosječna neto plaća bila u Dobretićima - 913 KM, dok je u Travniku iznosila 661 KM. U tom kantonu su inače najniže plaće u FBiH.

U Hercegovačko-neretvanskon kantonu najviša plaža bila je, kao što je već rečeno, u općini Ravno - 1.161 KM, a zatim u Gradu Mostaru 1.042 KM. U Jablanici prosječna plaća iznosila je 942 KM, a u Konjicu 766 KM.
U Livanjskom kantonu u Bosanskom Grahovu prosječna neto plaća bila je 1.006 KM, u Livnu 905 KM, a Kupresu 902 KM.

U Unsko -sanskom kantonu je zabilježeno da je u Bihaću prosječna plaća 929 KM, a u Velikoj Kladuši 738 KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Federacija BiH , plata

Komentara 11

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

U Zeničko-dobojskom kantonu najviša prosječna plaća bila je u Kaknju - 969 KM i viša je u dnosu na Zenicu za 124 KM...SRAMOTNO!

5 0

Azra

Zenica je selo.Malo je vadi novi načelnik ali 20 godina vladavine sela je uništilo svaki gradski ambijent.Pogledaj samo restorane...prljavi stolnjaci....meso se dovlači u gepeku prljavog auta....a kafići tek? Većinom nargile u kojima drma Ceca i Šaban....nemaš gdje ni izaći.

6 1

Majda

Ali vi racunate na prosjek.to za budzetske radnike se ne sekiram.sta je sa nama koji radimo kod privatnika.minimalac.provjerite da ne placaju vikende,cak nema ni topli obrok za vikende.sto znaci radimo gratis za placu sa toplim obrokom 475-500km

7 0

* Sva polja su obavezna