Zvizdić: Institucije EU prepoznale stratešku važnost BiH

Zvizdić: Institucije EU prepoznale stratešku važnost BiH Izvor: N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića danas se u Briselu obratio članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

"Ponosan sam što su evropske institucije prepoznale stratešku važnost Bosne i Hercegovine. Također, BiH je prepoznala posvećenost EU i njenih institucija, a posebno Evropskog parlamenta i podršku na putu evropskog puta BiH i čitavog Zapadnog Balkana", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je podsjetio na održani sastanak u Briselu sa Federicom Mogherini gdje je BiH dobila pozitivan odgovor po pitanju perspektive BiH u EU integracijama.

"Podrška je stigla i u okviru evropskog Vijeća, što je potvrdio i Johannes Hahn i u okviru sastanak u martu ove godine. 2016. godina je do sada bila najsupješnija godina kada je u pitanju proces EU integracija za BiH. Predali smo dokumentaciju za pristupanje u EU, zahtjev je bio uvažen, a u decembru, nakon posjete Hahna, dobili smo i upitnik EU. Prema svim pokazateljima 2016. je bila najuspješnija godina za BiH", rekao je Zvidzić.

On je kazao da je Vijeće ministara BiH ključni pokretač evropskih integracija BiH jer je u samo dvije godine realizovalo sve obaveze na koje se čekalo punih sedam godina.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i BiH je potpisan 2008. godine kada je BIi zajedno sa drugim zemljama Zapadnog Balkana koračala paralelno, ali je uslijedio niz političkih blokada. Te blokade smo prekinuli, pokrenuti stvari naprijed i vratili BiH na put evropskih integracija. Svi izazovi s kojim se BiH suočava i na čijem rješavanju smo radili s uspjehom, ambicija BiH kao države je jednaka kao u prošlosti, a to je konačni cilj da do kraja prvog tromjesečja 2018. godine dobijemo statuis kandidata EU. To je ambiciozan, ali dostižan cilj koji se emelji na stvarnim pretpostavkama i na iskustvu zemalja iz regije", dodao je Zvizdić.

On je naglasio da se BiH mora pravodobno i profesionalno pripremiti za upitnik EU i osigurati potpunu funkcionalnost Mehanizma koordinacije.

"Osnovali smo tijela za provedbu Mehanizma koordinacije i zadovoljili pistupne aspekte i obavili sve pripreme da bi odgovorili na pitanja iz upitnika EU. Prvu fazu smo uspješno priveli kraju, u okviru ustavno nadležnih tijela iz BiH, oformili smo sistem za podršku SSP-a koji nam je dostavio dokumentaciju na 20.000 stranica prijedloga. Prva faza je okonačna, a sada slijedi druga u okviru radnih skupina koje smo osnovali kroz Mehanizam koordinacije", izjavio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića je kazao da će se na kraju pokrenuti postupak prevođenja na 25.000 stranica.

"To će iziskivati vremensko razdoblje, ali vjerujem da ćemo i to završiti za nekoliko mjeseci. Fokusirat ćemo se na kvalitet odgovora, a ne samo na brzinu dostavljanja materijala i takve smo sugestije dobili od Evropske komisije (EK)", kazao je Zvizdić.

Članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Denis Zvizdić je saopćio da su održani svi sastanci Pododbora i odbora za SSP koji se održao u Sarajevu prošli mjesec.

"BiH je posvećena provedbi SSP-a i radit će na njegovoj provedbi. Od 34 mjere u nadležnosti Vijeća ministar, 18 smo osvarili u potpunosti, a sedam ih pratimo kontinuirano."

Zvizdić je kazao da se ostvaruje napredak i u Reformskoj agendi.

"Reformska agenda, kumulativno, je u provedbi kako je bilo previđeno u definiranju dinamike. Sada smo na 50%. Mjere su ograničile javnu potrošnju, plaće u javnoj administaciji i poboljašali porezni sistem", izjavio je Zvizdić i dodao da je porezna tijela prokupila neizravnih poreza za 4,28% više u odnosu na 2015. godini i 4,5% u odnosu na 2016. godinu.

On je istakao i da je BiH zadrzžla kreditni rjeting.

"Očekuje se još veći rast. Projekcije su da bi rast trebao biti iznad 3,2%, a u 2018. preko 4%. Raste i trend izvoza, privreda se oporavlja."

Zvizdić je dodao da BiH jača veze u regiji i provodi sve napore za vođenje političkog dijaloga i politika dobrosusjedskih odnosa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Dragi

Bože , zar iko više vjeruje u ove nebuloze ????

2 0

Azra

Jesu....idealna vlada za uvaljivanje kredita i dovođenja države u dužničko ropstvo.Akcizama vraćate kredite a nemate pojma gdje su vam pare...ccccc....pravo pitanje je Backović postavio....gdje je 8 000 000 000...milijardi...helj ljudi...MILIJARDI...

1 2

Uff

Možeš misliti! Ponovo laže u najboljoj SDA tradiciji.

2 1

* Sva polja su obavezna