Mirvad Kurić za N1: Nemar, javašluk i neodgovornost...

Mirvad Kurić za N1: Nemar, javašluk i neodgovornost... Izvor: N1

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o izmjeni tarife administrativnih taksi, čijom primjenom je došlo do značajnog povećanja cijene izdavanja potvrde o prijavi rada za sve gostujuće strane umjetnike.

Cijena je sa 5 KM - porasla na 100 KM po osobi, a Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo za N1 govorio je o ovom drastičnom povećanju.

"Katastrofalno drastična. Po ovoj odluci je 100 KM. Neprihvatljivo je to, a intersantno je kako pojedini ljudi shvataju da se ovo tiče samo kulture, nego i simpozija i svih onih koji dovode strane predavače", kazao je Kurić u uvodu.

Kurić je poprilično burno reagovao na ovu odluku.

"Čisto sumnjam da je za ovo postojala strategija. Čim smo vidjeli da je donesena odluka, ja sam uputio dopis predsjedavajućem Zvidziću, do današenjeg dana se ništa nije desilo", kazao je Kurić.

On je za N1 kazao da očekuje od Vijeća ministara da izmijeni odluku, i ovu stavi van snage, ili eventualno da se ide na izmjene i dopune zakona, kojima će se ustanoviti ko plaća 5 KM, a ko 100 KM.

"Imate opciju da se nije razmišljalo o posljedicama. Imate drugu, da neko svjesno i namjerno želi provincijalizaciju kulturne scene. Vijeće ministara to zna", ocijeno je ministar kulture i sporta KS Kurić.

Plastično pojašnjenje ovog problema je jednostavno: Primjera radi, ako festival MESS ima 200 gostiju, oni plaćaju 1.000 terifu za strane goste. Po novoj tarifi - plaćali bi 20.000 KM.

"Možete vidjeti šta je to. Vidio sam dopise i drugih festivala u BiH. Kada proširimo na druge segmente, možemo vidjeti gdje nas to vodi", kazavši da svako ko ima izvođačku djelatnosti - mora platiti 100 KM za stranca, a odluka važi sa teritoriju cijele države.

Kurić smatra da Vijeće ministara mora više uraditi kada je riječ o kulturi u BiH.

"Republika Srpska izdvaja 14 miliona KM za kulturu, a sam budžet KS je 27 miliona KM. Kada uzmete sve kantone, ne izdvajaju koliko Sarajevo, ali Sarajevo ove namete ne može da podnese", kazao je Kurić.

U razgovoru sa Emelom Burdžović je kazao da je njegova obaveza bila da reaguje, proceduralno, pristojno.

"Ako ne odgovore, reakcije će biti sigurno. Ovako ne može ostati. Sada je na Vijeću ministara da riješi problem", izjavio je.

A šta ako ostane na snazi? Kako će se to odraziti?

"Ako želite da budete centar, nešto iz inostranstva morate prikazati. Ovom odlukom, sve iz inostranstva poskupljuje. To će nas odvesti u provincijalizaciju. Nisam ja samo ministar kulturnih radnika, nego građana. Moja je dužnost da građanima ponudim programe, ovim nam zabijaju nož u leđa".

Da li mu rad kao ministra kulture i sporta odgovara na neka pitanja, koja je imao kada se bavio isključivo glumom?

"Smatram se odgovornim čovjekom. Kada sam radio posao glumca, gledao sam da ga najbolje radim. Nemar, javašluk i nedogovornost su uzrok problema. Ovo je nemar i nepažnja. Neko je digao ruku i predsjedavajući Vijeća ministara je to stavio na dnevni red. Novaliću sam govorio, prozivao, u februaru prošle godine mu je Danis Tanović dao Nacrt zakona o audiovizuelnoj djelatnosti, gdje je definisan centar - ne bi bili rasparčani. Tačno bi se znalo sve. Strategija bi se mogla napraviti. Ne vidim razlog što to ne bi bilo urađeno", kazao je Kurić.

"Kada je nastao problem oko kinematografije u FBiH, imali smo 145.000 KM za kinematografiju. Sada je povećan na 500.000 KM, da bi se moglo amortizovati", kazao je Kurić, dodavši da država mora 50 posto obaveza da uzme na sebe.

Na koncu - izrazio je bojazan da bi se neki festivali u BiH mogli ugasiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Stoja

Strašno...jadni Šaban.Mora platiti čak 100 km po koncertu....šta će njemu ostat ?

1 1

The Nail Tv

Rile ćukice na navijanje pa nek laju za zvizdićem po sarajwvu

2 0

ime

To ovi nasi politicki lopovi nastoje da se ogrebu o bilo koga ko ima para.

2 0

* Sva polja su obavezna