SAD: Fokusirani smo na nastavak strateških odnosa sa Turskom

SAD: Fokusirani smo na nastavak strateških odnosa sa Turskom Izvor: Reuters

Načelnik Američkog združenog stožera oružanih snaga general Joseph Dunford je izjavio da će se američki ministar odbrane Jim Mattis naredne sedmice sastati s turskim ministrom odbrane Fikrijem Isikom.

U obraćanju na svečanom ručku Nacionalnog društva novinara SAD-a u Washingtonu, Dunford je podsjetio da je Mattis u četvrtak poslao detaljno pismo turskom kolegi u vezi s američkim oružjem dostavljenom PYD/PKK-u u Siriji.

Na novinarsko pitanje o tome da li je siguran da oružje koje SAD šalje kurdskim grupama, koje zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom, jednog dana neće biti upotrijebljeno protiv Turske, američki general je istakao da je Washington fokusiran na nastavak strateških odnosa s Turskom.

Podsjetio je i kako je tokom prethodnih 12 mjeseci devet puta boravio u posjeti Turskoj.

"Njima smo ranije prenijeli kako želimo okončati operaciju protiv ISIS-a bez pogoršanja odnosa s Turskom. S njima smo sjeli za stol te smo, kako bi otklonili njihovu zabrinutost, pripremili vrlo snažan okvir. Transparentni smo i u našim izvještajima. Izvještavamo ih o onome što radimo. Transparentni smo i u vezi sa vrstama oružja koje šaljemo. Oružje koje šaljemo Sirijskim demokratskim snagama (SDG) se koristi samo za operaciju u Rakki, a uspostavili smo i mehanizme kojima pratimo da to oružje ne bude preneseno u Tursku. Ovo pitanje je i za nas važno i od strateškog značaja", rekao je Dunford.

Na kraju je potvrdio da će se ministar Mattis naredne sedmice u Evropi sastati s turskim ministrom odbrane kako bi razgovarali o ovom pitanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: SAD , Turska

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna