Muslimani obilježili noć bolju od 1.000 mjeseci

Muslimani obilježili noć bolju od 1.000 mjeseci Izvor: N1

Muslimani u BiH i svijetu večeras obilježavaju najznačajniju i najodabraniju noć u islamskom kalendaru Lejletu-l-kadr.

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večeras pada 27. noć mjeseca ramazana koja se u muslimanskom kalendaru obilježava kao najodabranija noć u godini, noć Lejletu-l-kadr.

Noć kadra je noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima, po vjerovanju muslimana.

Ovoj je noći posvećeno jedno cijelosti poglavlje Kur'ana. To je "noć bolja od hiljadu mjeseci", a "u njoj silaze meleki (anđeli) i Džibril (Gabriel) zbog odluke svake". Veličina ove noći sadržana je u objavljivanju Kur'ana, svete knjige muslimana "najveće milosti ikad darovane čovječanstvu".

U Noći Kadra muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. „Ko probdije noć Kadr vjerujući i tražeći nagradu samo od Allaha, biće mu oprošteni prethodni grijesi“, riječi su Muhammeda a.s. zabilježene u Buharijevoj zbirci hadisa.

Muhammed a.s. je također rekao: „Tragajte za Lejletu-l-Kadrom u neparnim noćima posljednje desetine ramazana. Ona je u zadnjoj dekadi, i to u devetoj noći što prolazi ili u sedmoj što ostaje”. 

A vrijedi spomenuti i to da je većina ashaba bila na stanovištu da je Noć Kadra 27. noć ramazana.

U svim džamijama Islamske zajednice u BiH i dijaspori, ova noć će biti obilježena posebnim molitvama i programima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Jezik

Lijepo je ovo vidjeti !

7 4

Emir

Potrebno je naslov: Muslimani obiljezili noc bolju od 1.000 mjeseci promijeniti u naslov: Muslimani obiljezavaju noc bolju od 1.000 mjeseci. To sto je zavrsen prenos na tv ekranu ne znaci da su muslimani zavrsili sa obiljezavanjem ove posebne noci. Noc i dalje traje kao i obiljezavanje. Molim vas da naslov prilagodite tekstu vase informacije. Hvala.

9 4

Alem

Dobro je da postoji oprost grijeha.Kod krscana je to ispovijed a kod muslimana 27 noć.Čovjek je grešno biće..Čovjek griješi cijelu godinu.S vjerom se oslobađa tih grijeha.

10 4

* Sva polja su obavezna