Korajlić: Hidroeletrane na Drini novac trošile na Chivas

Jedanaest javnih preduzeća u Republici Srpskoj potrošilo je za tri godine 3,2 miliona maraka za reprezentacije i 1,1 miliona maraka na medijska oglašavanja.

Izvor: N1

Najveće pojedinačne troškove napravile su Šume Republike Srpske koje su pojele, popile i poklonile 1,1 milion KM, dok je Elektroprivreda RS za oglašavanje tokom 2014, 2015. i 2016. godine izdvojila 215.000 KM, pokazalo je istraživanje portala Capital.ba i Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini.

Gošća Novog dana tim povodom je bila Ivana Korajlić iz TI BiH.

O tome na šta se najviše trošilo u preduzeću Šume RS je kazala kako su izvlačili podatke za reprezentaciju i oglašavanje jer, kako je istakla, to predstavlja veliki prostor za različite vrste zloupotreba.

"O Šumama Srpske se priča već godinama a vidimo da se novac trošio najviše na reprezentaciju, odnosno više od milion maraka samo na to. U drugim firmama su trošili novac na ogromne količine ekskluzivnih vrsta alkoholnih pića. Tako je jedna firma mnogo novca potrošila na piće Chivas. Javna preduzeća s jedne strane imaju u većini slučajeva monopol nad pružanju usluga i nekom logikom ne bi trebalo da imaju potrebu za promocijama ali se konstantno izdvaja novac za to medijskim kućama ili kroz sponzorisanje sportskih klubova. Preduzeće naprimjer kojim rukovodi kadar SNSD-a oglašavaju se u medijima koji su bliski SNSD-u", navela je Korajlić za N1.

Na pitanje koje su još firme osim Šuma RS nemilice trošile novac je odgovorila: "Elektroprivreda RS, Elektrokrajina, Hidroelektrane na Drini i to je firma koja je trošila ogromna novac na Chivas, zatim Pošte Srpske... Vrlo je zabrinjavajuće da podaci koji se nalaze u finansijskim izvještajima nisu bili isti kao oni koji su nam dostavljeni iz firmi. Dobili smo jedne iznose od preduzeća a u finansijskom izvještaju su ti podaci bili i višestruko veći".

Korajlić je u Novom danu govorila i kako se sa istom firmom sklapa nekoliko ugovora ispod granice od 6000 maraka kako bi se izbjegle transparentne procedure.

Također, kako je navela, primijetili su da javna preduzeća odbijaju dostaviti informacije i ugovore i čak smatraju da nemaju tu obavezu, da je to povjerljivo, da moraju tražiti dozvolu osoba s kojim su sklapali ugovor, no zakon je jasan te u Transparency Internationalu dobijaju, kako je kazala, veliki broj slučajeva protiv onih od kojih nisu uspjeli dobiti ugovore.

"Svaki put kad uočimo nepravilnosti mi to prijavljujemo nadležnim institucijama a odgovor je spor. Podnijeli smo prijave protiv 8 političkih stranaka koji su primali nedozvoljene donacije", rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ko im

je kriv kad ne znaju šta je dobar Whiskey?!

1 0

Emir

Tek kada se cuje komentar brata i sestre Faruka i Željke onda ce javnost moci da odvaze ko to opet "lagi"... Do tada...nastavak krkanluka "sa pedigreom"...

3 3

Ogi

Nasa preduzeca ,nase pare , nasa stvar sta cemo da radimo sa njima... mnogo se vi u FBIH "brinete" za nas u Republici Srpskoj :D :P

6 4

* Sva polja su obavezna