Temeljne boračke organizacije o protestima boraca u Sarajevu

Temeljne boračke organizacije o protestima boraca u Sarajevu Izvor: Fena

Koordinacioni odbor Temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je, nakon analize protesta saboraca ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, pozvao ih da se vrate svojim porodicama i kućama i na dostojanstven način, u krugu porodica, tamo gdje su najpotrebniji, obilježe sutrašnji praznik Bajram.

''Pozivamo ih da ne dozvole da budu izmanipulisani i iskorišteni u bilo kakve političke svrhe i da borbu za ostvarivanje svojih prava nastave organizovano i institucionalno, s obzirom da su oni sebe identifikovali kao grupu jer nemaju predstavnika niti organizaciju koja bi ih predstavljala'', navodi se u saopćenju.

Ističu da je Koordinacija Temeljnih boračkih organizacija, koju čine Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Savez boraca FBiH i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, zajedno sa resornim ministrom i poslanicima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine tražila i insistirala da se donesu i usvoje izmjene postojećeg zakona čime bi bio popravljen status pripadnika boračkih populacija.

Također su naglasili da je pogrešno predstavljeno da su oni protiv boračkog dodatka, registra ili jedinstvenog boračkog udruženja.

''Ne možemo ako se svi zajednički slažemo govoriti o boračkom dodatku dok ne usvojimo činjenicu ko treba da prima taj dodatak i po kojem osnovu. Radi toga smo kao Koordinacija ranije tražili da se u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog izmjena Zakona o objavi podataka o pripadnosti Oružanim snagama BiH, odnosno učesnicima odbrambenooslobodilačkog rata 1992. – 1995. nazvano Registar'', saopćeno je iz Koordinacije Temeljnih boračkih organizacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

As.

Vi ste temeljna boraćka organizacija podrumaša i ratnih profitera kao što ste i vi

7 0

GUSAK

Šta je to savez? Šta su to "temeljne", samozvane. To ti je nevladin sektor, gdje su se u opštinama formirala razna udruzenja na osnovu zakona o nevladinim oragnizacijama. Nikakva to nisu udruzenja proizasla iz ministartstava za boracka pitanja. Napravili su zavez i tako prisvoji za sebe prava da predstavljaju sve borce. Svi pounajte stanje u vašim opštinama, 99 posto vas nije u tim udruzenjima. To je obmana demobilisanih boraca, i takva udruzenja, nevladine organizacije manipulisu svo ovo vrijeme i rade protiv interesa demobilsanih boraca u sprezi sa vladajucim koje te takozvane temeljne stite. Naravno dobro su placeni iz budzeta.

8 1

mik

dole banda

10 1

* Sva polja su obavezna