Slovenija dobila pristup otvorenom moru

Slovenija dobila pristup otvorenom moru Izvor: Google Maps

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Slovenski koridror do otvorenog mora bit će širok 2,5 nautičke milje, rekao je predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillame.

Guillame je prethodno rekao da "trenutačno nema mjesta gdje je teritorijalno more Slovenije izravno spojeno na otvoreno more, ali ga sud ima dužnost odrediti".

Odredio je da je slovenski 'junction' do otvorenog mora bude područje u kojem brodovi i zrakoplovi imaju jednaka prava kao na otvorenom moru.

Prethodno je odlučeno da velika većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji.

Ranije je objavljeno da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika što znači da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škriljei kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj.

Sud je ranije objavio odluku da je Sveta Gera na hrvatskom teritoriju, ali i priopćio da nema jurisdikciju odlučiti o hrvatskom zahtjevu da slovenski vojni kompleksi ne smiju ostati na hrvatskom teritoriju.

Čitanje odluke Arbitražnog suda počelo je spornim mjestima na sjevernoj hrvatsko-slovenskoj granici.

Predsjednik suda Gilbert Guillame dosad je pročitao i odluke da granice na Muri i Sutli idu katastarskom granicom, a u Murskom Središću sredinom Mure.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Neko

Opet majonizirani. Tomijem.

4 1

Ferid Soder

Ovo su rezultati kada imate pravi tim strucnjaka koji pomno i do u detalje analizira sve mogucnosti. Sve cestitke Sloveniji, a za BiH dobar primjer kako se radi kada se pita struka i nauka a ne podobni i nesposobni. U Dayton su bosnjaci vodili arhitektu kada se razgovaralo o razgranicenju, a ne geodetu. Zato sad' imamo ovakvo stanje na terenu.

4 1

Jova

Sramota ...Hrvatska ima tako malo mora ....

2 2

* Sva polja su obavezna