Turističkoj ponudi dodali i marihuanu

Turističkoj ponudi dodali i marihuanu Izvor: Tanjug , AP/Mark Thiessen

Nevada, jedina država SAD-a gdje su ozakonjeni i kockanje i prostitucija, dodaje uživanje marihuane svom popisu dopuštenih poroka za odrasle, a prodaja bi trebala početi u subotu u desecima trgovina.

Zahvaljući glasanju građana Nevade u novembru ta će se država pridružiti listi saveznih država koje dopuštaju prodaju za rekreacijsko uživanje marihuane.

Ovlaštene prodavnice marihuane moći će prodati do 28 grama za "rekreativno uživanje" osobama starijim od 21 godinu, najavila je Stephanie Klapstein, glasnogovornica odjela za porez Nevade, prenose mediji.

Javno uživanje je i dalje zabranjeno a Nevada je uvela i nova pravila protiv jestivih oblika indijske konoplje koji bi mogli privući djecu, poput slatkiša u obliku voća koji sadrže kanabis. Nevada uz to uvodi i dodatni porez od 10 posto na prodaju marihuane uz redovan od 4,6 posto.

Nevada tek treba utvrditi konačan broj prodavnica koje će regulatori odobriti. Iz cijele države, po Klapestein čiji odjel nadzire tržište marihuane, pristiglo je 60 zahtjeva za licencu.

Očekuje se da će se mnoge od njih otvoriti u Las Vegasu, najvećem gradu Nevade i kockarskoj meki.

"Deset miliona posjetitelja godišnje iz svijeta i SAD-a iz prve ruke će se moći uvjeriti da regulisanje marihuane funkcioniše", rekao je Mason Tvert, glasnogovornik skupine Marijuana Policy Project koja je zagovarala odluku donesenu na glasanju u novembru prošle godine.

Glasači u tri druge države, Kalifornija, Maine i Massachusetts, također su odobrili legalizaciju marihuane. Washington i Kolorado legalizovali su je 2012. godine, a poslije njih su to učinili Oregon i Aljaska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna