"Ne smijemo zaboraviti Srebrenicu zbog istine i preživjelih"

"Ne smijemo zaboraviti Srebrenicu zbog istine i preživjelih" Izvor: Anadolija

David Pettigrew, profesor filozofije na Univerzitetu Southern Connecticut, povodom obilježavanja 11. jula, 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, izjavio je danas u Sarajevu da se Srebrenica ne smije zaboraviti prvenstveno zbog aspekata istine koji još uvijek nisu poznati ili cijenjeni te zbog preživjelih koji to neće moći zaboraviti.

"Kako se bližimo 11. julu, licem u lice sa negiranjem i cenzurom, kao i psihološkog zastrašivanja preživjelih ne možemo i ne smijemo zaboraviti Srebrenicu, jer se nje, zbog negiranja, još uvijek nedovoljno sjeća. Genocid u Srebrenici je konstantno negiran od strane njegovih izvršitelja i od strane Republike Srpske. Nedavno je Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta, izjavio da nikada neće biti dozvoljena upotreba udžbenika koji govore o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva", kazao je Pettigrew na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Podsjetio je na izjavu načelnika Srebrenice Mladena Grujičića da "istina o Srebrenici nije dokazana", čime, prema riječima Pettigrewa, odbija presude međunarodnih sudova vezanih za genocid u Srebrenici.

"On pretpostavlja da je Radovan Karadžić heroj i govori u korist secesiji RS-a od BiH. Druga forma negiranja genocida u Republici Srpskoj uključuje glorifikaciju počinitelja", kazao je Pettigrew.

Prema njegovim riječima, genocid u Srebrenici se ne smije zaboraviti, jer postoje brojni aspekti istine o tome koji još uvijek nisu u potpunosti poznati ili cijenjeni.

"Na primjer, knjiga Hasana Nuhanovića 'Zbijeg', ne ostavlja sumnju da su Srbi pokušavali da istrijebe Bošnjake u srebreničkoj enklavi granatiranjem, bombardovanjem i oduzimanjem hrane, i to kao dio strateške inicijative da se Podrinje etnički homogenizira. Hasan to tumači kao prvu fazu genocida koji je u julu 1995. dostigao svoju kulminaciju", kazao je američki profesor.

Konačno, dodao je, genocid u Srebrenici ne može biti zaboravljen zbog preživjelih.

"Ne možemo i ne smijemo zaboraviti Srebrenicu zato što moramo podržati preživjele osobe koje to neće moći zaboraviti. Sjećanje preživjelih je takvo da se može ostaviti po strani, kada to neko poželi. Ako se to desi, sjećanje će zauvijek posjedovati njih", kazao je Pettigrew.

Dodao je da se preživjeli moraju zaštiti od dodatnog mučenja izazvanog konstatnim napadom poricanja i psihološkog zastrašivanja.

"Naša je odgovornost da zapamtimo i ispričamo sve priče onih koji više ne mogu govoriti za sebe", rekao je profesor filozofije i studija holokausta na državnom univerzitetu Southern Connecticut.

Pettigrew, koji predaje i piše o genocidu u Srebrenici, tokom prošle godine održao je predavanja u Chicagu, Pragu, Sarajevu i Stockholmu, a njegov autorski esej "Supresija kulturne memorije: zabranjeni spomenici i nastavak genocida", objavljen je na engleskom i bosanskom jeziku.

Hasan Nuhanović, autor knjiga "Pod zastavom UN-a" i "Zbijeg", koji je također bio jedan od uvodničara današnje sesije Kruga 99, kazao je da negiranje genocida u Srebrenici traje već 22 godine i da je dužnost preživjelih ponavljati istinu.

"Naše je da ponavljamo istinu. Oni ponavljaju laži, mi ponavljamo istinu, to je naša obaveza, dužnost. Drugog izbora nemamo", rekao je Nuhanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Branimir

Ako si profesor onda me cudi tvoj stav monumentalnog selektivnog sjecanja.Sta je prethodilo i uzrokovalo tebe ne zanima.Ima jos djela posvecenih tom dogadjaju a ne samo Zbjeg???

3 0

Istina!

Upravo istine radi ne smije se zaboraviti niti prećutkivati ni jedna žrtva. Niti se smiju gurati pod tepih događaji koji su doveli do genocida.

3 2

SLOBO

Sve se zaboravi, kolko god se upinjali. Najvaznije je kazniti pocinioce.

12 0

* Sva polja su obavezna