Trump u Varšavi: Sve spremno za početak Inicijative tri mora

Trump u Varšavi: Sve spremno za početak Inicijative tri mora Izvor: LASZLO BALOGH REUTERS

Sastanak na vrhu zemalja "Inicijative tri mora", koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska održava se u Varšavi.

"Inicijativa tri mora nije inicijativa protiv njemačkog utjecaja, Rusije ili američki trojanski konj u Europi", poruka je iz ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, uoči sastanka na vrhu Inicijative na kojem će osim predsjednika Poljske i Hrvatske, kao “domaćina” inicijative, sudjelovati još devet predsjednika država tzv. “uspravnice”, te američki predsjednik Donald Trump.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

Posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Varšavi jača poljsku poziciju u Europskoj uniji, rekao je u četvrtak poljski predsjednik Andrzej Duda.

"Ovo je drugo putovanje predsjednika Trumpa i ono počinje u Poljskoj. To pokazuje da smo mi zemlja koja je važna i to jača našu poziciju u Europskoj uniji", rekao je Duda na poljskom radiju. 

Na summitu u Varšavi bit će održan i Global Forum - o jačanju sigurnosti i prosperiteta u zemljama članicama Inicijative triju mora, u organizaciji Atlantic Councila i poljskog Instituta za međunarodne odnose. Na njemu bi trebao biti predstavljen katalog projekata iz područja energetike, transporta i digitalnog umrežavanja, u kojem ima preko 150 projekata vrijednih 45 milijarda eura. Za Hrvatsku su među njima najvažniji projekt LNG-a na Krku, te nizinska pruga Rijeka-Budimpešta.

IVANKA TRUMP, JARED KUSHNER Izvor: CARLOS BARRIA REUTERS

 Donald Trump u Varšavu je doputovao u srijedu navečer. Poljski mediji vrlo blagonaklono gledaju na posjet prvog čovjeka SAD-a, pa tako naslovnice jednih novina Trumpu se poručuje da "Poljsku ponovo učini velikom".

 Američki predsjednik doputovao je u Poljsku u pratnji prve dame Melanije Trump, kćeri Ivanke te zeta Jareda Kushnera.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.


Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna