"Hrvatska se apsolutno miješa u unutrašnje odnose u BiH"

"Hrvatska se apsolutno miješa u unutrašnje odnose u BiH" Izvor: N1

Politički analitičar Adnan Huskić u Danu uživo na N1 kazao je da se Hrvatska apsolutno miješa u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o današnjoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske u Sarajevu, Huskić je kazao da je nužno da se ovakvi sastanci dešavaju, da postoje prisni odnosi, da vlade komuniciraju i da se počenemo doticati onih pitanja koje opterećuju odnose dvije države.

"Iako se to stalno napominje kako Hrvatska poštuje integritet i suverenitet BiH, mi u posljednje vrijeme imamo mnogobrojne izjave koje iskaču iz tog konteksta, šalju se poruke koje se u najmanju ruku mogu okarakterisati kao neozbiljne".

Kako je naveo, postoji podrška Hrvatske kada su u pitanju euroatlantske integracije BiH.

"Hrvatska se apsolutno miješa u unutrašnja pitanja BiH. Za Hrvatsku su Hrvati u BiH uvijek bili specijalna kategorija. Naravno da postoji vrlo jasan interes vezano za polažaj Hrvata, političku dinamiku, naročito oko reforme izbornog zakonodavstvo gdje Hrvatska staje na stranu stranaka pod okriljem HNS-a. Mislim da je čitava diplomataka ofanziva ne samo usložila čitavu situaciju u BiH, nego proizvela kontraefekat. Sjetimo se tog famoznog skupa u Neumu na kojem je govoreno ko su nosioci evropskih vrijednosti u BiH", naveo je Huskić.

Govoreći o sastanku Donalda Trumpa i Kolinde Grabar Kitarović na kojem je predsjednica Hrvatske kazala da je sa predsjednikom SAD-a razgovarala o BiH "općenito o stanju i potrebi da se država politički i u svakom drugom pogledu emancipira".

"Intresantno bi bilo čuti šta se podrazumijeva pod emancipacijom BiH, u kakvo bi društvo trebali da se transformišemo. Ovdje se jasno dvije uloge. S jedne strane predsjednica koja sebi dopušta paušalne kvalifikacije o BiH i pokušava stvoriti dojam da je suština problema islamski terorizam, čime se u velikoj mjeri stavlja stigma na bošnjačke lidere, na vrlo negativan način se etiketira najmnogobrojniji narod u BiH. Imate premijera Plenkovića koji daje vrlo ohrabrujuće poruke", naveo je on.

Poručio je da trenutno BiH nema funkcionalnu vlast i jasan smjer djelovanja koji bi se mogao definisati kao pozitivan odnos prema BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: adnan huskić

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

MA

Ajla..u Zenici ima Katolicki skolski centar i svi su se tamo zaposlili,zato ne pricaj gluposti.

4 1

Branimir

Ma kakvo postovanje suvereniteta..oni sjednicu vlade drze u Sarajevu.Pa zvali ste ih 95...

2 2

Nin

Vidi se da zena nije pri svojoj dok se onako unila covjeku samo sto ga nije pojela za desert,pati zena od vise vrijednosti. Neka se ostavi Bosne nase neka govori o svojoj Mi nikad nismo problem bili cijelom svijetu zemlji Rvatskoj kod njih problema koliko hoces.Mi nikad problem nismo bili cijelom svijetu,bili smo primjer i ostali smo za primjer svima sa ovih prostora.

4 5

* Sva polja su obavezna