Dan rođenja jednog od najvećih umova prošlog vijeka

Dan rođenja jednog od najvećih umova prošlog vijeka Izvor: Wikipedia

Na današnji dan, prije 161 godinu, rođen je jedan od najvećih umova svijeta, naučnik Nikola Tesla, bez čijih bi izuma savremena civilizacija danas imala potpuno drugačiji izgled.

Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Lici na prostoru tadašnjeg Austrijskog carstva kao sin pravoslavnog sveštenika, a svoje najznačajnije pronalaske izumio je u Americi.

Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena, Tesla je insistirao na upotrebi naizmjenične struje.

Najviše je svijetu doprinio kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmjenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Tesla je konstruisao i generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao Teslin transformator, transformator bez jezgra, Teslina zavojnica ili Teslin kalem.

Tesla je došao u Ameriku 6. juna 1884. godine u New York sa pismom preporuke za Thomasa Edisona, koje je dobio od prethodnog šefa Charlesa Batchelora, u kojoj je pisalo: "Ja poznajem dva velika čovjeka, a vi ste jedan od njih; drugi je ovaj mladi čovjek".

Edison je zaposlio Teslu u svojoj kompaniji "Edisonove mašine", gdje mu je ponudio da uradi potpuno reprojektovanje generatora jednosmjerne struje Edisonove kompanije, za šta mu je ponudio 50.000 dolara /1,1 milion dolara danas/, kad sve bude uspješno završeno i napravljeno.

Tesla je radio skoro godinu dana i Edisonovoj kompaniji donio nekoliko patenata, koji su zaradili nevjerovatan profit, a kada je pitao o obećanih 50.000 dolara, Edison mu je odgovorio "Tesla, vi ne razumjete naš američki smisao za humor".

Edison je pristao da poveća Teslinu platu za 10 dolara nedjeljno, kao vrstu kompromisa, što znači da bi trebalo da radi 53 godine da zaradi novac koji mu je bio prvobitno obećan.

Tesla je dao otkaz momentalno i osnovao sopstvenu kompaniju /Tesla Arc & Light Company/. Počinje da pravi prve motore i generatore naizmjeničnih polifaznih struja.

Od 1887. do 1890. godine prijavljuje svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmjeničnih struja, generatore i motore, a sa inženjerima kompanije "Westinghouse" napravio je pripreme za realizaciju prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima po Teslinom sistemu, koja je bila jedno od svjetskih čuda toga doba.

U New Yorku izvodi javni eksperiment sa radio-upravljanim /teledirigovanim/ brodom. Ovi patenti su mu posmrtno, pred Vrhovnim sudom SAD-u, donijeli prioritet u otkriću radija.

Nikola Tesla Izvor: Wikipedia

Tesla je bio pionir i radio-tehnike, bežične telegrafije i radara, a jedini je u čiju čast je nazvana jedna međunarodna jedinica mjere, jedinica mjere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja - Tesla /T/.

U periodu 1901-1905. godine gradio je veliku eksperimentalnu stanicu - centralu sa visokim antenskim tornjem na Long Islandu kraj New Yorka, sa idejom da realizuje svoj "Svjetski radio-sistem", ali taj projekat nikada nije završio, kao ni njegov projekat bežičnog prenosa struje.

U projektu "Svjetski radio-sistem", govoreći ondašnjim tehničkim rječnikom, opisao je u 12 tačaka ono što se danas zove bežični internet, mobilna telefonija i GPS.

Tesla je umro 7. januara 1943. godine, u 87. godini, u hotelu Newyorker u New Yorku, gdje je i sahranjen nakon opela služenog u srpskoj Sabornoj crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Manhattenu. 

Posmrtni ostaci jednog od najvećih ljudi koji su živjeli u prošlom vijeku nalaze se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu u urni idealnog sfernog oblika.

U Srbiji se dan rođenja Nikole Tesle obilježava kao nacionalni Dan nauke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: nikola tesla

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Posljednji komentari

Jevrem

Taj Vas veliki Srbin, kako kazete u komentarima, je pozvan na veliki skup u New Yorku gde su Srbi i Hrvati razmenjivali optuzbe pre pocetka drugog svetskog rata. Nakon sto je dugo slusao medjusobna vredjanja i optuzbe dosao je red na velikog Nikolu Teslu da izadje pred govornicu. Obe strane su se nadale da ce Tesla izabrati bas njihovu stranu. Bio je zvezda veceri. Medjutim, na razocarenje svih, Tesla je vrlo kratko rekao "Vasa mrznja pretvorena u elektricnu energiju bi mogla da napaja gradove velicine Pariza i New Yorka". Nakon toga je sam izasao. Dakle, ako je ikada bio veliki Srbin, sigurno je da nikada nije zeleo ziveti sa Srbima koji nisu u stanju da prihvate sramotu genocida. Ako je bio gradjanin Hrvatske, kao sto je govorio, sigurno je da nikada nije zeleo ziveti sa Hrvatima koji nisu hteli da prihvate sramotu Jasenovca. Mozda bi Tesla danas najvise pozeleo biti Bosanac. Ili ipak, samo covek kojem ne bi palo na pamet da trosi vreme na vas.

4 1

Ti mislis drugacije

Ja mislim da bi ti njaga naradje nazvao "cetnikom i agresoro", ali to ne bi bilo bas ni malo pristojno.

0 0

Kiza

Veliki čovjek i veliki Srbin, čiji posmrtni ostaci počivaju u Beogradu u Srbiji!

2 5

* Sva polja su obavezna