Kako se u Njemačkoj obilježava 11. juli

Iz Bona se u Novi dan javio Mehmed Smajić, novinar bh. redakcije Deutsche Wellea gdje je govorio o tome kako se 11. juli obilježava u Njemačkoj.

Izvor: N1

Smajić je u programu televizije N1 rekao kako je organizovano nekoliko skupova povodom 11. jula širom Njemačke i da je najviše skupova organizovala Islamska zajednica Bošnjaka u skoro svim džamijama u Njemačkoj.

"Organizovana su i tri marša mira u Štutgartu, Minhenu i Dortmundu, također. Jedan poslanik u Parlamentu je rekao kako je bitno da se genocid nazove pravim imenom a ne masakrom. Također, jedan pastor je pozdravio prisutne sa 'eselamualejkum' te je posjetio na strašne zločine genocida u Srebrenici i holandskih mirovnjaka. U Hamburgu je bila organizovana cjelodnevna manifestacija na kojoj je glavna tema bila Srebrenica", istakao je Smajić.

Govorio je i o tome kako njemački mediji izvještavaju o godišnjici genocida u Srebrenici.

"Svi mediji prenose vijest da se danas obilježava 22. godišnjica od genocida u Srebrenici i da će biti pokopani ostaci 71. žrtve. Neki mediji pišu kako je genocid u Srebrenici najveći masakr u Evropi poslije Drugog svjetskog reta. Također, mediji pišu da Srebrenica ne poznaje pomirenje, a postoje i navodi Branka Todorovića da nije iznenađen da mladi Srbi slave kao idole Ratka Mladića i Radovana Karadžića jer nisu postignuti koraci na suočavanju sa zločinima. Navodi kako su ti mladi ljudi žrtve neznanja i manipulacije Karadžića i Mladića i falsificiranja istine", istakao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Patriot Patrijota

Ma zato kazem da uopste nema. N1 nije neutralan, nit slobodan i nije objektivan. Ako uopste ovo budu objavili, jer ne objavliju misljenja koji nije u njihovom politickim medijskom poslu u interesu za CNN i SAD.

0 0

Patriot Patriota

Ovo je medijska manipulacija. Ko zeli neka potrazi u stranim kao njemackim medijama. Primjer radi u vijetima ARD "tagesschau" ili ZDF "heute".

1 0

Mufljuz

Ja u vijetima nitam nita pronatao.

1 0

* Sva polja su obavezna