Poruka Angeline Jolie za BiH i Srebrenicu

Poruka Angeline Jolie za BiH i Srebrenicu Izvor: AFP

Britanska fondacija "Remembering Srebrenica", sa sjedištem u Velikoj Britaniji, večeras je u Londonu organizovala noć posvećenu 22. godišnjici genocida u Srebrenici. Video porukom prisutnima se obratila i holivudska glumica Angelina Jolie, koja je više puta širom svijeta govorila o genocidu, te je posjetila Memorijalni centar u Potočarima.

"Samo nekoliko zemalja imalo je takav uticaj, ili su mi tako prirasle srcu, kao što je Bosna i Hercegovina.

Svako ko ju je posjetio zna da su Bosanci topli, otvorenog srca, tolerantni i duboko humani ljude, sa lijepim smislom za humor.

Oni su također jaki, izuzetno otporni ljudi, koji su izdržali genocida i etničkog čišćenja i ostali nepokorenog duha, dok je sve ostalo oko njih ostalo u ruševinam.

Bosanci se ne žale. Oni su skromni ljudi. Oni ne traže poseban tretman ili pažnju za sebe. A, mi smo ponekad krivi što mislimo da su sukob i njegova zaostavština prošlost.

Međutim, Majke Srebrenice pripovijedaju drugačiju priču. Dvadeset i dvije godine kasnije, mnogi još uvijek čekaju da pokopaju svoje najmilije. Svake godine, mnoge žrtve čekaju da budu identifikovane. Danas, na godišnjicu genocida, postoje još uvijek svježi grobovi na mezarju u Potočarima.

Kad pomislim na Srebrenicu zamišljam zelene, šumovite brežuljke i široku dolinu. Moj um se okreće ka Sarajevu, kafićima i kamenim ulicama njegovog starog grada, sa katedralom, minaretima i sinagogom. I još uvijek je teško vjerovati da se genocid mogao dogoditi na evropskom tlu, nekoliko sati udaljenosti od mnogih evropskih prijestolnica, tokom našeg života.

Pouka za sve nas je da ukoliko se mržnja, netrpeljivost i agresija ne spriječe, nasilje u različitim oblicima će se ubrzo pojaviti. I nažalost, nijedna od tih stvari ne pripadaju prošlosti. One su duboko ukorijenjene u ljudskoj prirodi. Oni su u suprotnosti od svega što nam je drago u demokratskim društvima. Moramo biti na oprezu stalno, kad god netolerancija ponovo buja u glavama. To dugujemo žrtvama i njihovim porodicama."

Nadam se da ćemo ostati uz preživjele iz Srebrenice i danas, kao i da ćemo riješiti da budemo uz državu Bosnu i Hercegovinu. I da ćemo se obavezati da nastavimo podržavati i njegovati ovu zemlju koja se i dalje liječi, priznajući njene vrijednosti, posebno dragocjene danas, kao što su multietničnost, multikonfesionalnost evropske demokracije koja je preživjela protiv svih izgleda, i čije granice, suverenitet ili čak pravo na postojanje nikada ponovo ne smiju biti dovedene u pitanje.

Zato što sam i sama majka, moje misli su posebno sa Majkama Srebrenice. Mogu samo zamisliti bol sa kojom živite. Niti jedna majka ne bi trebala doživjeti sahranjivanje vlastite djece.

Danas odajemo počast vašim najmilijima koje ste izgubili. Mi vas nikada nećemo zaboraviti", kazala je u poruci oskarovka Angelina Jolie.

Fondacija "Remembering Srebrenica" pruža sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, a Centar doprinosi toleranciji, međureligijskom poštovanju i podizanju svijesti o univerzalnim vrijednostima kroz studenstske i učeničke posjete, stipendije i kroz aktivnosti na prevladavanju mržnje, predrasuda i strahova.

Članovi "Remembering Srebrenica" su za 11. juli ove godine organizovali niz sadržaja kojim će podsjetiti na stravične zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima na području Srebrenice 1995. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 9

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Skoda

Fondacija Engleza za Srebrenicu...gdje idu te pare..za odrziv povratak..ili su same sebi svrha???

2 3

Azra

Samo se pitam hoce li ove rijeci doprijeti u glave ljudi u RS u,a posebno politicar .Hvala ti za ovakav govor.

18 6

Amii

Svaka čast!

14 5

* Sva polja su obavezna