Zabranjeni pokret ometao skup podrške žrtvama Srebrenice

Šta u Srbiji znači kada ste član organizacije koja je zabranjena? Po svemu sudeći - ništa. Naime, članovi pokreta Obraz, čije je djelovanje zabranjeno prije pet godina, u ponedjeljak su se okupili u centru Beograda, kako bi se suprotstavili i ometali akciju Inicijative mladih za ljudska prava.

Izvor: N1

 Akcija Incijative da paljenjem svijeća kod fontane isped zgrade predsjedništva Srbije odaju poštu žrtvama genocida u Srebrenici, na ulice je izvela i njihove protivnike. Među onima koji su ih nazivali izdajnicima i skandirali ime haškog optuženika Ratka Mladića, bio je i Mladen Obradović, lider pokreta Obraz i više članova te organizacije čije je djelovanje Ustavni sud zabranio 2012. godine zbog "djelovanja usmjerenog na kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na naše pitanje da li je skup Obraza bio prijavljen i ukoliko nije, zašto je policija dozvolila njegovo održavanje. Bez odgovora je ostalo i pitanje zašto policija nije reagovala na okupljanje pripadnika i isticanje simbola organizacije čiji je rad zabranjen prije pet godina.

obraz Izvor: N1

U Komitetu pravnika za ljudska prava kažu da je policija morala da onemogući skup članova Obraza.

"Odstustvo reakcije prema organizaciji koja je zabranjena, odsustvo njihovog udaljavanja sa skupa i daljeg ometanja, vrijeđanja i svega onoga što smo jučer vidjeli govori o tome da policija nije postupila u skladu sa svojim maksimalnim ovlaštenjima. Moglo je biti mnogo kvalitetnije sproveden nalog i da na taj način pošaljete jasnu poruku da stojite iza odluke Ustavnog suda", kaže Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Podsjetimo, Mladen Obradović je zajedno sa još 13 pripadnika "Obraza" bio optužen za organizovanje nasilnog sprečavanja održavanja Parade ponosa u Beogradu 2010. godine kampanjom "Čekamo vas". U oktobru 2016. godine pravosnažno je oslobođen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 7

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Rg

Bolesnici

3 2

Mile

Boli. Istina

0 2

Nedzad

Pa to nije vjest, to je svakodnevnica bolesne Srbije!! Heil Adolf Karadzic!!

15 4

* Sva polja su obavezna