Radiohead odlučio svirati u Izraelu i pored brojnih kritika

Radiohead odlučio svirati u Izraelu i pored brojnih kritika Izvor: Reuters/Dylan Martinez
Radiohead

Frontmen benda Radiohead Thom Yorke odgovorio je režiseru Kenu Loachu na kritike koje je uputio tom sastavu zbog njihove odluke da održe koncert u Izraelu.

Radiohead će nastupiti u Tel Avivu 19. jula, a više javnih ličnosti, uključujići i nekadašnje članove bendova Pink Floyd - Rogera Watersa i Sonic Youth – Thurstona Moorea, zatražilo je od Thoma Yorkea i ekipe da “ponovo razmisle” o svojoj odluci.

Apelima se pridružio i čuveni britanski reditelj Ken Loach koji je Yorkeu na Twitteru poslao link ka članku koji je napisao za list Independent, naslovljen “Radiohead mora da se pridruži kulturnom bojkotu Izraela – zašto neće da se sastanu sa mnom da razgovaramo o tome?”.

Loach je u tekstu ocijenio da ga “tvrdoglavo odbijanje (benda) da komuniciraju sa brojnim kritičarima njihovog nepromišljenog koncerta u Tel Avivu, navodi na mišljenje da oni samo žele da čuju jednu stranu – onu koja podržava aparthejd”.

Frontmen Radiohead odgovorio je na Loachov poziv da odluči da li da “stane na stranu potlačenih ili tlačitelja”.

U poruci postavljenoj na Twitter, Yorke je naveo da “nastup u jednoj zemlji nije isto što i podržavanje njene vladi”, dodajući da "ne podržavamo (izraelskog premijera Benjamina) Netanyaha ništa više od (američkog predsjednika Donalda) Trumpa, pa opet sviramo u Americi”.

“Muzika, umjetnost i intelektualci treba da prelaze granice, a ne da ih grade, da otvaraju poglede, a ne da ih zatvaraju, da dijele vrijednosti humanosti, dijaloga i slobode izražavanja”, naveo je Yorke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: radiohead , Izrael

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna