Poništena optužnica za zločine u Kravici

Poništena optužnica za zločine u Kravici Izvor: N1

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je optužnicu protiv osmorice nekadašnjih pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca.

Kako se navodi, optužnica je odbačena, jer je 21. januara, kada je podignuta, istekao mandat javnom tužiocu za ratne zločine, novi nije izabran, kao ni vršilac dužnosti tužioca za ratne zločine, koji su jedini nadležni da podignu optužnicu.

Suđenje je počelo 6. februara, a optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije terete se za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni su optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru Zemljoradničke zadruge Kravica, opština Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila. U optužnici je navedeno da su "Nedeljko Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao pripadnici tog voda, a Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac, vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila muškaraca bosanskih muslimana".

Optuženi su se branili sa slobode, a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Amii

Apelacioni sud u beogradu??zar je nadlezan za pripadnike mup rs ,vrs??drzavljani sr jugoslavije,odnosno srbije i crne gore???

4 3

Ratio

Poznate srbijanske ujdurme. Vec vidjeno milion puta!

19 6

svedoci smo svakodnevnog oslobađanja i abolicija ubica, nasilnika i siledžija svih fela. tako se vlada narodom koji sve to bespomoćno posmatra.

13 4

* Sva polja su obavezna