Parada u septembru, poziv Vučiću da stane na čelo kolone

Parada ponosa će i ove godine biti održana u Beogradu. Organizatori su najavili da je zakazana za 17. septembar pod sloganom "Za promjenu". Kako bi LGBT osobe u društvu postale prihvatljivije, organizatori su na paradu pozvali sve građane i predsjednika Srbije.

Izvor: N1

Termin održavanja Parade ponosa u Beogradu uveliko je zakazan. Kalendarski je to 17. septembar, dok će šetnja početi u podne. Prajd marš će krenuti sa Trga Slavija i biće zavšen na Trgu Republike.

"Nama se čini da je za svih ovih devet godina, od kada se u kontinuitetu ili pokušava da se održi Prajd ili se Prajd održava dosta toga promijenilo. Prvo LGBT zajednica je postala vidljivija u medijima i u javnom prostoru i u političkom životu", smatra Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa.

Organizatori se nadaju da grad neće biti okupiran policijom kao ranijih godina. Dodaju da im je cilj da društvo prihvati LGBT osobe, pa na Paradu ponosa pozivaju sve građane, političare i predsjednika Aleksandra Vučića.

"Ja bih rekla da je odlična prilika zapravo ove godine, da novoizabrani predsjednik pokaže da je predsjednik svih građana i građanki i tako da javnim putem želim da ga pozovem da stane na čelo kolone", kaže Anita Mitić iz Parade ponosa Beograd.

Ovaj poziv predsjednik ne prihvata. Poručuje da mu ne pada na pamet da u prajdu učestvuje, pošto ima pravo da odbije i da "šeta gdje hoće i kad hoće".

"Hvala na pozivu - neću. Ne želim da tražim izgovore za odbijanje, ali tog dana ću da radim nešto što mislim da je korisnije za Srbiju. Naše je kao država da obezbijedimo da se svi prošetaju gdje hoće i kako hoće, svima sve slobode i prava da garantujemo", navodi Aleksandar Vučić.

Država bi trebalo da nam obezbijedi i sigurnost, poručuju predstavnici LGBT organizacija. Dodaju da policija ne štiti dovoljno gay osobe, da do sada nije donijeta nijedna osuđujuća presuda za napade, kao i da nije poznato koliko transrodnih osoba je pretrpjelo nasilje. Zato gej organizacije traže sankcionisanje nasilja nad LGBT osobama, sankcionisanje vršnjačkog nasilja, i kao ključne zahtjeve usvajanje Zakona o rodnom identitetu i registrovanim spolnim zajednicama.

"Oni nemaju apsolutno nikakva prava, prije svega tu mislim na pravo nasljeđivanja zatim i pravo da budu tretirani kao članovi porodica kada je u pitanju posjeta u bolnicama i mnoge druge životne situacije", navodi Jovanka Todorović iz Gejtema.

Prije prajda održaće se nedjelja ponosa koja počinje 11. septembra tokom koje će biti održane razne manifestacije i predavanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kada

Država nikada ne štiti muževe i žene kada šetaju,zašto vas treba štiti,od čega,ko štiti nas.

3 1

Jugosloven

vučiću angažuj policiju suzavac i vodene topove i tu bagru rastjeraj da im beograd bude tijesan .

2 2

* Sva polja su obavezna