Hrvatska: Sve više turista, ali i problema

Hrvatska: Sve više turista, ali i problema Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mnogi građani BiH i ovaj vikend su iskoristili kako bi uživali na obalama Jadrana. Stoga su i ovoga vikenda zabilježene kilometarske kolone i gužve na graničnim prijelazima sa Hrvatskom.

A na Jadranu - više turista znači nužno i više nevolja u kojima se mogu naći. Osim domaće policije, tu su i strane snage. Turistička sezona je u ponom jeku.

Hrvatska se afirmirala kao jedna od zemalja idealnih za odmor. Početak srpnja donosi devet posto više gostiju u odnosu na prošlu godinu, ali time i više nezgoda i stradanja na obali i kopnu. Hrvatska gorska služba spašavanja redovito izdaje upozorenja, ali intervencije imaju na dnevnoj bazi.

"Kad zbrojimo, gotovo imamo svaki dan jednu, već smo ih imali oko 200 ove godine. Imamo jako puno traganja, potraga i za domaćim stanovništvom i za starijim osobama. Na rijekama isto, jer osim što pokrivamo planine, pokrivamo i sve druge neurbane prostore gdje se može upotrijebiti naša oprema", kaže Darko Berljak, tajnik HGSS-a.

Planinarenje u neadekvatnoj odjeći i obući, dehidracija, odvajanje od skupine, kretanje u zabranjenim zonama - sve su to uzroci nesreća na koje redovito upozoravaju iz HGSS-a. Vrijeme probijanja do unesrećenog može trajati i četiri sata.

"Imamo problem s helikopterima, jer ih nema dovoljno ili su u nekim drugim problemima. Tako da je jedan dio koji ćemo morat riješiti, jer je kod nekih akcija brzina ključna u dolasku do unesrećenih", upozorava Berljak.

Kako bi se osjećali sigurnije, strani turisti se na Jadranu za pomoć mogu obratiti i policajcima iz Italije, Češke, Slovenije koji u odorama svoje zemlje patroliraju ulicama. Dio je to projekta Ministarstva unutarnjih poslova, Sigurna turistička sezona, koji traje već 12 godina.

"Činjenica da vide svog policijskog službenika, da prepoznaju odoru, olakšava im neposrednu komunikaciju. Riješili smo jezičnu barijeru. Bilo kakva moguća konfliktna situacija lakše se rješava. Na kraju krajeva, oni ostaju na usluzi svojim državljanima i za bilokakve servisne informacije", kaže Marina Mandić iz MUP-a.

Više pogledajte u prilogu.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Hrvatska , Jadran

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna