Požari u Hercegovini ne jenjavaju, vatrogasci na terenu

Požari u Hercegovini ne jenjavaju, vatrogasci na terenu Izvor: N1

Požar koji je izbio u naselju Šehovina te se najprije proširio na lokalitet Gostina brda, a zatim eskalirao i spustio se jedinim dijelom do naselja Opine i Kočine, a drugim dijelom se širio do Fortice i Podveleža i dalje je aktivan, no trenutno ne prijeti kućama, saopćeno je u nedjelju iz Operativnog centra civilne zaštite HNK.

Požar na području Pologa i Međina je ugašen, a aktivan je jedan krak na lokalitetu Mikuljača –Galac, koji je na nepristupačnom terenu.

Aktivan je požar na području Gornja Duboka- Burmazi – Bjelojevići u Stocu, gdje je vjetar ponovno vratio vatru iz Republike Srpske u večernjim satima. Trenutno nema ugroženih stambenih objekata, a vatrogasci s lokalnim stanovništvom kontroliraju požarište.

Požari na području gornjeg Hrasna i Podkule, kao i sela Hutova u općini Neum i dalje su aktivni. Gore trava i nisko raslinje na brdovitom i nepristupačnom terenu, a vatrogasci sprečavaju širenje požara.

Stanje na požarištu Čvrsnica jutros je nepromijenjeno u odnosu na sinoć. Gori borova šuma na nepristupačnom terenu.

U subotu je od 8 do 9 sati na požarištu djelovao helikopter OS BiH sa 7 izbačaja i dobrim rezultatima, ali nažalost nedovoljno da se zaustavi širenje požara.

U popodnevnim satima požar je imao tendenciju širenja prema deponiji Bukova. Požarna linija se proširila za oko 1 kilometar, a helikopter koji je bio najavljen za 18 sati zbog loših vremenskih uvjeta (jakog vjetra) nije poletio.

Zbog jako strmog i nepristupačnog terena i dalje je potrebna pomoć u gašenju požara helikopterom OS BiH.

Požar koji je izbio u mjestu Blizanci, općina Čitluk, stavljen je pod kontrolu i većim dijelom saniran i ugašen.

Požar je jak vjetar brzo proširio na obje strane ceste prema Žitomisliću, a vatra je ugrožavala vinograde. Jedan je krak išao prema Kručevići brdu. Požar je gasilo petnaestak vatrogasaca sa tri vozila, uz pomoć vatrogasaca iz Mostara i Čapljine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Požar , HNK , hercegovina

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Amii

U principu niti u Hrvatskoj a niti kod nas u tim djelovima gdje se sire pozari,znaci jug i jugoistok,nikad u zivotu ministarstvo suma,ne cisti šumu od suhog i ostecenog drveta ,suhog rastinja i trava,u jesen ili proljece,to je lako zapaljivo kad su velike vrucine,oni samo sjeku drvece bez veze i dozvoljavaju kradju zdravog drveta,nazalost.

3 0

Amii

Moze li gosp.Dragan Covic i gospodja Krišto,zajedno s gosp Plenkovic i gosp.Kolindom sta? pomoc

3 0

Andrija

"U subotu je od 8 do 9 sati na požarištu djelovao helikopter OS BiH sa 7 izbačaja i dobrim rezultatima, ali nažalost nedovoljno da se zaustavi širenje požara."

6 0

* Sva polja su obavezna