Poslodavci uskoro neće smjeti pregledavati Facebook radnika?

Poslodavci uskoro neće smjeti pregledavati Facebook radnika? Izvor: Pixabay

Poslodavci koji koriste Facebook, Twitter i druge društvene mreže da bi provjerili potencijalne kandidate za posao uskoro bi mogli kršiti europski zakon.

Europske vlasti objavile su preporuke u kojima stoji da bi poslodavci trebali tražiti ''legalne alate'' prije njuškanja po tuđem Facebooku.

Ove preporuke nisu obvezujuće, ali će utjecati na buduće promjene u zakonima za zaštitu podataka.

Tvrtka za ljudske resurse CareerBuilders došla je do podataka da čak 70 posto poslodavaca koristi društvene mreže kako bi istražili potencijalnog kandidata za posao.

No, nove europske smjernice će uvesti radiklane promjene u zakone o zaštiit podataka poznate kako Opća regulativa za zaštitu podataka.

Ove smjernice sugeriraju da svi podaci o potencijalnom budućem zaposleniku, skupljeni s interneta, moraju biti relevantni za posao koji se nudi.

''Neprihvatljivo je da vas poslodavac traži da mu date lozinke ili da vam kaže kako ga morate prihvatiti za prijatelja na Facebooku'', kaže Peter Church, IT stručnjak

''Ukoliko poslodavac želi pretražiti vaše društvene mreže o tome vas mora obavijestiti i dati vam priliku da svaku objavu komentirate. Osim toga pretraživanje bi trebalo biti relevantno za posao kojim se bavite'', kaže Church za BBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: Facebook , posao

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Gugl sve vidi, sve cuje i sve zna i u skladu sa tim, jedna krupna riba je vec upecana i pred sudom dise na skrge. Facebook takodjer usavrsava mehanizme zastite korisnicke privatnosti, tako da nas u skoroj buducnosti cekaju tektonske erozije u pravcu kretanja internacionale umrezenih lica sa buducih crvenih potjernica.

3 0

* Sva polja su obavezna