Šest jabuka za šest žrtava "Škorpiona"

Šest jabuka za šest žrtava "Škorpiona" Izvor: N1

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas u Trnovu, nedaleko od Sarajeva, na mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske paravojne jedinice "Škorpioni" prije 22 godinu na najbrutalniji način, pucnjima s leđa, ubili šetoricu Bošnjaka među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 35 godina.

Majke, sestre, supruge i rodbina ubijenih su učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odale počast žrtvama zločina "Škorpiona".

Kako je javio reporter N1, na mjestu zločina zasađeno je 6 jabuka kao simbol na broj ubijenih Bošnjaka. Porodice su izrazile nadu da će na ovom mjestu, umjesto jabuka, uskoro biti postavljeno spomen-obilježje žrtvama zločina "Škorpiona".

Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srpske paravojne formacije “Škorpioni” u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici “Škorpiona” su i snimili. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet.

Za zločin u Trnovu, 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić, te Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, osuđen je na 13 godina, a Aleksandar Medić osuđen je na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća u Srbiji, nije bilo dokaza da je izvršio zločin sa predumišljajem.

U genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici i oko nje tokom jula 1995. godine ubijeno je više od osam hiljada uglavnom muškaraca i dječaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Momčilo Dž.

U Zavidovicima su "Skorpijoni" vršili teatralno odsijecanje glava sekirama i slikanje.I nikom' ništa,muk.Tužno je i jedno i drugo.Prava slika i prilika našeg balkanskog mentaliteta.

1 3

* Sva polja su obavezna