Formira se prva i najveća profesionalna esport liga

Formira se prva i najveća profesionalna esport liga Izvor: N1

United Media i Fortuna Esports najavljuju osnivanje prve profesionalne esport lige u jugoistočnoj Evropi.

”Esports Balkan League” (EBL) će premijerno početi u septembru i za sezonu 2017/2018 će imati nagradni fond u iznosu od 120.000 eura, što je najveći nagradni fond u istoriji esporta na ovim prostorima.

U sklopu lige će u toku godine biti organizovane po dvije sezone u igrama League of Legends i Counter Strike Global Offensive.

Izvor: N1

U prvoj sezoni učestvovaće 8 najboljih timova iz regiona, koji obuhvata Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, Mađarsku, Rumuniju i Grčku. Već od naredne sezone u 2018, biće organizovane kvalifikacije za sve koji žele da se prijave.

Ligaški dio takmičenja će se sastojati od ukupno 28 seta mečeva raspoređenih na 7 nedjelja igre. Četiri najbolje plasirana tima na kraju svake sezone će imati prolaz na play-off koji će se igrati uživo na naknadno objavljenim lokacijama, uključujući i veliko finale. Play-off i finale će biti otvoreno za sve posjetioce koji žele da dođu i podrže svoje omiljene igrače i timove.

Izvor: N1

”United Media je priključivanjem Fortune Esports našoj regionalnoj grupi imala ideju da podrži stvaranje kvalitetnog esport sadržaja koji bi mladim timovima, igračima i publici približio kompetitivni gejming na svetskom nivou. Korak napred u ostvarenju zajedničke ideje u stvaranju zdravog i profesionalnog okruženja je formiranje najveće regionalne lige, koja će svim učesnicima i gledaocima pružiti vrhunski doživljaj esporta na ovim prostorima”, izjavila je CEO United Media Aleksandra Subotić.

”Nakon tri sezone Fortuna Championship Series lige, ali i uspeha koji su imale druge nacionalne lige na Balkanu, odlučili smo da preduzmemo veliki korak napred i osnujemo prvu, profesionalnu esport ligu na Balkanu. Od samog početka takmičarske igre EBL lige će biti League of Legends i Counter Strike: Global Offensive, a kasnije i druge igre koje imaju potencijal. Želimo da ponudimo timovima, igračima, ali i gledaocima i kompanijama koje podržavaju esports i gejming, mnogo viši nivo i perspektivu koju sve velike svetske i evropske zemlje imaju. Naš cilj je da postanemo deo svetske i evropske lige, i da promovišemo najbolje profesionalne igrače i timove iz našeg regiona”, rekao je Mihajlo Jovanović – Džaril, direktor Fortuna Esports.

Za sve ljubitelje gejminga će pored popularnih platformi Youtubea i Twitcha, biti obezbijeđen prenos mečeva i na Sport Klub kanalima.

U toku ljeta ćemo imati više informacija o učesnicima lige, ali je sigurno da nas od jeseni očekuje ispisivanje istorije domaćeg i regionalnog esporta.

Esport:

Kompetitivni gejming, poznatiji kao esport, je sve zastupljenija disciplina na globalnoj šou biznis sceni. Industrija elektronskih sportova će u 2017. godini generisati 696 miliona dolara prihoda na globalnom nivou. Trenutne projekcije prikazuju da će svjetski auditorijum dostići preko 385 miliona gledalaca globalno, od kojih se za čak 191 miliona smatra da su entuzijasti, dok preostalih 194 miliona upada u kategoriju rekreativnih gledalaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna