Prva runda pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU

Britanski i predstavnici Evropske unije za pregovore o Brexitu sastali su se u danas, obećavši da će se "baciti na posao" u prvoj rundi pregovora o uslovima izlaska Velike Britanije iz Unije. Za sada, mnogo optimizma, ali pregovori su tek počeli.

Izvor: N1

Drugi sastanak delegacija Brisela i Londona u kome će se odlučiti o načinu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije trebao bi trajati do četvrtka.

Michele Barnier, šef Evropske delegacije, kazao je da će se tokom pregovora ući u srž pitanja i obaviti dobar dio posla.

"Moramo uzajamno analizirati i uporediti pozicije kako bi postigli napredak. Kao što znate, pregovaračka grupa će raditi na građanskim pravima, finansijskom dogovoru i drugim ključnim pitanjima", istakao je Barnier.

Napredak i prvi korak naprijed očekuje i Velika Britanija, kako napominje ministar vanjskih poslova David Davis.

"Za nas je izuzetno bitno napraviti napredak u razgovorima. Moramo shvatiti razlike i sa njima se suočiti, a u isto vrijeme prepoznati sličnosti i ojačati odnose. A sada, na posao do uspješnog završetka", naveo je David Davis.

EU i Britanija moraju postići dogovor oko četiri ključna pitanja: građanska prava, finansije, fizička podjela i pitanje Sjeverne Irske. Iako su razgovori počeli u optimističnom tonu, njemačka kancelarka Angela Merkel ne daje pretjeranu važnost izlasku Britanije iz Evropske unije. Merkelova smatra da se 27 država članica moraju okrenuti same sebi.

"Želimo nastavak dobrih odnosa sa Britancima, ali ne smijemo nipošto biti koncentrisani isključivo na pregovore o Brexitu. 27 zemalja članica moraju gledati naprijed u budućnost na nova tržišta", istakla je Angela Merkel.

Ovim riječima Merkelova pokazuje da je više koncentrisana na izbore u kojima je kandidatkinja za reizbor na mjesto kancelarke, nego na izgubljenog partnera u Evropskoj uniji. Velika Britanija bi Evropsku uniju trebala napustiti nakon dvogodišnjih pregovora, odnosno najkasnije do kraja marta 2019. godine. Ne postignu li dogovor, cijeli pregovarački proces bi trebao biti ponovljen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna