Izetbegović: Dodikova izjava najopasnija do sada

Izetbegović: Dodikova izjava najopasnija do sada Izvor: N1

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet na osnovu prijave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Izetbegović je, osim Tužilaštvu, pismo uputio na adrese OHR-a i PIC-a, a povodom izjave Milorada Dodika o "okupaciji Drine".

Govorio je Izetbegović i o pritiscima na državne pravosudne i obavještajne organe, te određenim političkima inicijativama u BiH.

S obzirom da nije bilo očekivane reakcije, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se, kaže, obratio OHR-u i Tužilaštvu BiH, kao i članicama Upravnog odbora PIC-a da reaguju i sankcionišu do sada najopasniju izjavu nekog zvaničnika u BiH.

Traži i krivičnu odgovornost, jer predsjednik RS Milorad Dodik agresivinim negiranjem genocida, odlikovanjem i veličanjem ratnih zločinaca, te prijetnjama otcjepljenjem, podriva mir u BiH.

"Po Miloradu Dodiku, Bošnjaci starosjedioci Podrinja su okupatori, etničko čišćenje i genocid izvršen nad njima je pozitivan otadžbinski rat, a njihov povratak u skladu sa Aneksom 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavom BiH, ponovna je okupacija koju treba spriječiti. Radi se o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", naglasio je Izetbegović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahtjev za sankcionisanjem zbog izjava u Bratuncu smatra pokušajem kontinuirane kriminalizacije rukovodstva Republike Srpske. I danas pokušava objasniti izjavu iz Bratunca.

"Rekao sam da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se ljudi vraćaju na istok i uz samu Drinu i da to predstavlja novi pokušaj oživljavanja starih strateških ciljeva. Poznato je da postoje organizacije u svijetu koje su djelovale i danas djeluju u BiH, razne islamske organizacije koje danas podržavaju i terorizam, a ranije su podržavale projekte povratka, i da ih je Savjet bezbjednosti UN zabranio", komentar je Dodik.

No, Izetbegović govori i o pritiscima na pravosudne i sigurnosne organe u BiH, a nakon nedavnog sastanka Dragana Čovića i Milorada Dodika u Mostaru. Kaže, kontinuirano se radi na urušavanju rada i sastava Ustavnog suda BiH, VSTV-a i OSA-e, zbog zaštite ličnih i kriminalnih ciljeva.

Prijedlog HDZ-a nema veze sa SDA, rekao je u kontekstu izmjena Izbornog zakona. Neće, kaže, podržati ništa što nije u okviru implementacije presude Sejdić i Finci.

Na pitanje o najavama njemačke inicijative o preuređenju BiH kao građanske, Izetbegović kaže da se, indikativno, takva informacija pojavila u novinama bliskim HDZ-u- koji navodno odbacuju ovu ideju.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 13

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Antidemokuracija

I kakir je opasniji, svi ste vi štetočine

4 3

free

Nema vece stetocine za drzavu BiH od tebe. Jel ima vode u Satajevu Kakire?

5 3

Ma

imas li ti jado hljeba?

0 3

* Sva polja su obavezna