Reakcija SDA na prijetnje IZ BiH

Reakcija SDA na prijetnje IZ BiH Izvor: SDA/Facebook

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje prijetnje u kojima se poziva na ubistvo imama i muftija, pa i samog reisu-l-uleme.

"Nije ovo prvi put da se Islamska zajednica u BiH sistematski napada. Znamo da je ona bila posebna meta agresije na našu domovinu. Ubijeno je više od stotinu imama, skoro deset posto njih koji su bili u službi, sve džamije i drugi vjerski objekti koji nisu bili pod kontrolom Armije BiH su uništene", stoji u saopćenju SDA.

Ovaj put, dodaje se, te prijetnje zajednici bošnjačkih muslimana ne dolaze od agresora nego od male skupine "zalutalih mladića sa našim imenima koji su zaslijepljeni ideologijom mržnje i slijedeći nečije tuđe interese spremni dignuti ruku na najveće svetinje naše vjere i okrenuti se protiv vlastitog naroda".

SDA smatra da to što su oni prijetnja, prije svega muslimanima i islamskoj tradiciji, ne sprječava mnoge zlonamjerne političke i medijske centre moći da račun za njihova zlodjela pokušavaju ispostaviti svim muslimanima, pa i Bošnjacima.

Za takve i one koji ih takvom tumačenju vjere uče, ističe se u saopćenju,  ne bi trebalo biti mjesta u našem društvu i državi. Oni u Bosni i Hercegovini neće imati sigurno utočište.

SDA ističe da Islamska zajednica ima kapacitete, da ona to pokazuje svojim ukupnim angažmanom, da se odupre ovom izazovu nasilnog ekstremizma, međutim, indikativno je i to što je bosanska ulema prva na meti tih ekstremista.

"Oni znaju, kao i svi dobronamjerni ljudi u našoj domovini i okruženju, da je upravo umjerena, otvorena i izvorna interpretacija tradicionalnog islama najbolja prepreka svim pokušajima zloupotrebe islama i radikalizacije muslimana", naglašavaju iz SDA.

Ono čega smo itekako svjesni, dodaje se u saopćenju, jesu pokušaji politizacije tzv. borbe protiv terorizma.

Iz SDA navode da postoje oni koji bi pričom o navodnoj radikalizaciji islama i Bošnjaka da oslabe njihovu političku poziciju i da delegitimiraju njihovu borbu za cjelovitu BiH kao državu svih njenih građana i naroda.

"Ni te optužbe nisu nove. I njih smo mi čuli kada se na ovim prostorima pripremala agresija i genocid. Tada nisu ni postojale globalna El Kaida ili ISIL, a ipak se muslimane ovih prostora optuživalo za navodni fundamentalizam i pokušaje stvaranje tzv. islamske države", smatra ova stranka.

Očito, naglašava SDA, bi neki da im se da „mandat za upravljanje Bosnom“ kao što im se od svjetskih moćnika davao kroz historiju, ali da bi im se taj mandat dao oni su uvijek morali dokazati da Bosna ne može upravljati sobom.

"Otud sve ove blokade i konstantno stvaranje problema i gdje ih nema i ne bi trebalo biti. Cilj je pokazati da BiH ne može upravljati sobom, pa i da bošnjačke nacionalne i vjerske institucije ne funkcionišu i da im se zato treba dati mentor ili tutor. Po mogućnosti neko iz našeg susjedstva", navodi se u saopćenju.

Zato je, smatra SDA, od vitalnog nacionalnog interesa da sve institucije države i društva funkcionišu i da se izbjegnu vještačke krize koje se kreiraju na svakom koraku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: SDA

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Goran

Uskoro ce vas bit i. Pola sidi Pola suniti. Bas me interusije sta ce biti

3 2

* Sva polja su obavezna