Odobren helikopter OS BiH za gašenje požara u Ljubinju

Odobren helikopter OS BiH za gašenje požara u Ljubinju Izvor: FENA / Arhiv

Nakon što je požar na području Opštine Ljubinje zauzeo maha i nakon što su lokalni organi iscrpili sve mogućnosti i resurse za stavljanje požara pod kontrolu, zatražena je pomoć Oružanih snaga BiH i njihov angažman na ugroženim područjima i najugroženijim tačkama u okolini sela Pustipusi i Obzir.

Nakon podnošenja zahtjeva od strane Opštine Ljubinje, te nakon provedenih potrebnih procedura vezanih za angažman i upotrebu resursa OS BiH u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa i nesreća, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku kojom se odobrava angažman OS BiH na gašenju požara u opštini Ljubinje, te ovlastilo ministricu odbrane BiH da u skladu sa njenim ovlastima i primjenjujući predviđene procedure naredi angažiranje resursa OS BiH i to:

- Angažiranje helikoptera OS BiH za gašenje požara iz zraka

- Angažiranje 15 pripadnika OS BiH sa pripadajućom opremom (naprtnjače i terenska motorna vozila) za pomoć u gašenju požara na terenu zajedno sa pripadnicima civilne zaštite opštine Ljubinje i drugim učesnicima u gašenju požara na ovom lokalitetu.

Helikopter OS BiH će biti upućen u ugroženo područje čim se steknu potrebni meteo uslovi za angažman ovog resursa, dok će se u isto vrijeme po završetku potrebnih priprema pripadnici OS BiH na terenu prključiti pripadnicima lokalne civilne zaštite i stanovništu akciji gašenja požara na ugroženim područjima i navedenim lokalitetima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kum

10000 profesionalnih vojnih lica, 1000 civilnih u sluzbi osbih i 6000 u rezervnom sastavu (podatci preuzeti sa stranice ministarstva o(d)brane!) i oni salju 15 (!!!) pripadnika os. Prosto za nepovjerovat.

3 1

* Sva polja su obavezna