EU prekinula prodaju čamaca Libiji zbog migranata

EU prekinula prodaju čamaca Libiji zbog migranata Izvor: REUTERS/Giorgos Moutafis

Evropska unija u ponedjeljak je usvojila ograničenja na izvoz gumenih čamaca Libiji u nastojanju da oteža krijumčarima ljudima da šalju migrante u Evropu.

Odluka ministara vanjskih poslova 28 država članica EU, koja također obuhvata motore za čamce, posljednja je u nizu mjera pomoći haosom i nasiljem razdiranoj Libiji da suzbije priliv migranata u Italiju, preko trenutno glavne rute prema bloku.

"Donijeli smo odluku da uvedemo ograničenja koja stupaju na snagu od danas u izvozu i snabdijevanju Libije gumenim čamcima i motorima", izjavila je šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

"To su sredstva koja koriste krijumčari ljudima za švercerske aktivnosti. Ova odluka koju smo donijeli na nivou Evropske unije pomoći će da još više zakompliciramo njihove živote i aktivnosti", izjavila je novinarima bivša italijanska ministrica vanjskih poslova.

EU se suočava s rastućim pritiskom Italije da zaustavi priliv migranata na njene obale, uključujući i zahtjeve da njene države članice prihvate desetke hiljada migranata na osnovu vanrednog plana pokrenutog prije skoro dvije godine, koji se najvećim dijelom ne primjenjuje.

Italijanske vlasti već su registrovale 85.000 dolazaka na obale njihove zemlje u prvih šest mjeseci ove godine, prenosi AFP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Antidemokuracija

Napravi te se od drvea Nojevu Barku

0 0

* Sva polja su obavezna