Rusija zabranila Jehovine svjedoke

Rusija zabranila Jehovine svjedoke Izvor: Shutterstock

Ruski vrhovni sud potvrdio je u ponedjeljak zabranu Jehovinih svjedoka odbacujući priziv te organizacije koju Rusija smatra "ekstremističkom".

Krajem aprila Jehovine svjedoke u Rusiji zabranio je Vrhovni sud nakon zahtjeva ministarstva pravosuđa koje je otkrilo kod tog pokreta "znakove ekstremističke aktivnosti".

Odluka ruskog pravosuđa otvorila je put ukidanju 395 lokalnih zajednica Jehovinih svjedoka na ruskom teritoriju, gdje organizacija broji približno 175.000 članova, te zapljeni njihove imovine.

"Iako smo očekivali negativnu odluku, to je vrlo razočaravajuće", reagovao je međunarodni glasnogovornik Jehovinih svjedoka David A. Semonian u pisanom komentaru.

"Možemo se jedino nadati da će prevladati pravedna procjena činjenica te da će naše pravo sastajanja u Rusiji biti legalno ponovno uspostavljeno", dodao je on.

"Još nije gotovo", kazao je Viktor Jenkov, odvjetnik Jehovinih svjedoka kojega citira novinska agencija Interfax.

"Uložit ćemo žalbu na tu odluku pred Evropskim sudom za ljudska prava", naglasio je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Hvala BOGU samo to😀

0 0

oktavijan

zlo zvano vjera niko nikada ne moze da iskorjeni jer izgleda kada se vjera zabrani naivni vjeruju jos i vise jer ne kaze se djaba naj sladje je ljubit tajno pa i sam primjer krscanstva govori tome u prilog jer stari rim je 1.000 godina krscane bukvalno masakrirao na stotine hiljada tadasnjih vjernika je baceno divljim zverima zakucano na krstove ubijeno u naj strasnijim mukama pa i sami krscani su cinili masakre jedni nad drugima kada im je konstantin u cetvrtom vijeku dozvolio da slobodno upraznjavaju svoju religiju na teritoriji rimskoga carstva dovoljno je bilo da neko pleme koje je primilo krcanstvo napadne i pobije drugo pleme koje je takodje krcansko bilo samo zato sto je jedno pleme za slobodan dan u sedmici izabralo subotu( sabat) a drugo nedelju takva jedna glupost je bila dovoljna da jedni druge istrebe to sve govori kakava je vjera i na sta vjera covjeka navodi ZATO TOVARIS PUTIN PUSTI DA VJERUJE KO GOD STA HOCE JER AKO ZABRANIS LJUBAV PREMA BOGU POSTAJE JOS VECA

2 3

Драгас

A posebno vjera u zagrobni zivot. To je najveca zabluda sa kojom vjernici prozive citav zivot i nikad je ne razotkriju. Jer u momentu kad bi je trebali razotkriti nastupi mrak,muk i nista.

0 1

* Sva polja su obavezna