Suđenje za zločin kod Srebrenice otkazano do daljeg

Suđenje za zločin kod Srebrenice otkazano do daljeg Izvor: Tanjug/AP/Sulejman Omerbašić
Lokacija u Kravicama u kojoj se dogodio zločin za koji se terete uhapšeni.

Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice 1995. godine, koje je bilo zakazano za danas, otkazano jer je prizivni sud u Beogradu prošle sedmice odbacio optužnicu protiv njih, jer ju nije podnio ovlašteni tužitelj.

Nova optužnica još nije podnijeta sudu, pa se ne zna kada bi suđenje, koje je ušlo u fazu dokaznog postupka moglo biti nastavljeno, navodi Tanjug.

Prizivni sud prošle sedmice je usvojio zahtjev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podignuo tužitelj za ratne zločine.

U to vrijeme, tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji od 1. januara 2016, a na čelo tužiteljstva nije bio izabran drugi tužitelj, niti vršitelj dužnosti tužiteljstva za ratne zločine, već je njime upravljao "rukovoditelj".

Svojom odlukom prizivni sud je usvojio žalbu odbrane na rešenje Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojim je 30. maja ove godine odbijen prijedlog branitelja optuženog Bore Miletića za odbacivanje optužnice.

"Prizivni sud smatra da su osnovani žalbeni navodi odbrane jer se radi o inokosnom samostalnom državnom organu čiju funkciju upravo obavlja javni tužitelj, a što povlači nemogućnost postupanja zamjenika javnog tužitelja", rekla je za Tanjug glasnogovornica tog suda Mirjana Piljić.

Zbog toga je preinačeno prvostupanjsko rješenje i optužnica odbačena.

Suđenje koje je počelo krajem prošle godine sada je stopirano do podnošenja nove optužnice, u skladu sa zakonom.

Novi tužitelj za ratne zločine - Snežana Stanojković, izabran je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužiteljstvom skoro godinu i pol dana rukovodio zamjenik tužitelja Milan Petrović.

Odbačenom optužnicom okrivljeni su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinić, Aleksandar Dačević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić.

Tužiteljstvo za ratne zločine tereti okrivljene za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u suizvršiteljstvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili 1313 muslimana-Bošnjaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ovnak

Vrana vrani očiju ne vadi, svi su oni krvavih ruku Srebreničkih žrtava.Zašto BiH ne raspiše potjernicu za tim zločincima, nevine ljude hapse na osnovu Srbijanske potjernice a za djela na područiju BiH

3 3

* Sva polja su obavezna