Novi "zamah" ruske politike na BiH spekulacija ili ne?

Novi "zamah" ruske politike na BiH spekulacija ili ne? Izvor: N1

Još uvijek bez zvanične potvrde o navodnom osnivanju političke partije sa ruskim predznakom ili svojevrsnog humanitarnog pokreta u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik niti potvrđuje niti ne negira ove tvrdnje.

Predsjednik Republike Srpske nema konkretan komentar na sve češće medijske navode o svojevrsnom novom 'zamahu' ruske politike ili uticaja na Bosnu i Hercegovinu - u smislu organizovanja humanitarnih udruženja ili novih političkih pokreta sa ruskim predznakom. Podsjećamo da su od početka godine, a i ranije, pojedini evropski i svjetski dužnosnici govorili o svojevrsnom zabrinjavajućem ruskom uticaju na Zapadni Balkan.

Čujete špekulacije portala iz Federacije Bosne i Hercegovine i onda nama ovdje kao postavljate pitanje. Dakle, ja imam, ja sam predsjednik političke partije i ostajem njen predsjednik”, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

Iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini danas nisu imali odgovor na upit N1. Politolizi koji analiziraju prilike na Zapadnom Balkanu kažu da je angažman Rusije u Bosni i Hercegovini povećan od 2014.

Politolog Jasmin Mujanović ne odbacuje mogućnost otvaranja humanitarne baze u Republici Srpskoj poput Rusko-srpskog Humanitarnog centra u Nišu. Podsjećamo da je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno ocijenila apsurdnim optužbe američkih zvaničnika da je centar u Nišu - špijunski centar.

Mislim da će to značajno promijeniti diskurs u Bosni i Hercegovini i na Balkanu i naravno na zapadu što se tiče ruskog angažmana, a da će se promijeniti u lošem smislu, da će stvari, nažalost, postati više napete”, naveo je politolog Jasmin Mujanović.

I dalje je nepoznanica da li je tema nedavnog susreta predsjednice Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država bio i ruski uticaj na Zapadni Balkan. Novinari danas nisu imali priliku postaviti pitanja predsjednici Hrvatske, pa tako ni na ovu temu.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: rusija , BiH , milorad dodik

Komentara 12

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Гојко, Слободна Република Српска

Објективни CNN на апаратима!

3 3

auuuuuuu

Da Dodo ce ostat u fotelji ja bih se zabrinuo al ovako ovo mi lice na ljanje kera ne zbog sela no zbog sebe

1 3

USA

Hitno osnovati američku stranku!

3 3

* Sva polja su obavezna