Zoran Zaev za N1: Bez motivacije nema evropeizacije

Vijesti 11. maj 202212:14 > 13:28 0 komentara
Foto: F.Z./N1

Bivši premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je za N1 da smatra da bi Evropska unija po pitanju evropskih integracija trebala biti “praktičnija i konkretnija” prema zemljama Zapadnog Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir trenutnu sigurnosnu situaciju u Evropi.

Zaev je stigao danas u BiH kako bi učestvovao u 11. Sarajevo Business Forumu, vodećoj poslvno-investicijskoj konferenciji Jugoistočne Evrope, te će biti jedan od govornika i član stručnog žirija za dodjeljivanje nagrada Sarajevo Business Bridge Awards 2022.

“EU mora biti konkretnija”

“EU mora konačno biti praktičnija i konkretnija sa svim zemljama Zapadnog Balkana, a posebno što se tiče Bosne i Hercegovine koja čeka na status kandidata jako dugo. Bez motivacije nema nastupa evropeizacije niti evropskih vrijednosti ni u jednoj zemlji, pa tako ni ovdje u BiH”, rekao je Zaev za N1.

“EU nije bila tako ljubazna prema svima nama, ni prema Sjevernoj Makedoniji, ali ni prema BiH, Albaniji i drugim zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je on.

Izrazio je nadu da će čelnici EU, uzimajući u obzir rat koji je prisutan na evropskom tlu, biti “konkretni i praktični” po pitanju ove regije u budućnosti te konačno donijeti odluku da dodjele kandidatski status ovim zemljama, posebno kad je u pitanju BiH.

O ruskom uticaju: “Zapadni Balkan je osao veoma ranjiv”

Na pitanje o mogućem ruskom uticaju u regiji je Zaev izjavio da smatra da je Zapadni Balkan, uzimajući u obzir njegovu prošlost, ostao “veoma ranjiv”.

Zaev je naveo da su “djeca žrtava svih ratova od prije 25-20 godina” sada odrasla, a danas se ponovo suočavaju sa “osjetljivom situacijom” is da ruska invazija na Ukrajinu “može proizvesti takvu vrstu pokreta koji bi mogao dodatno ugroziti evropski kontinent”, što je još jedan razlog da EU preuzme aktivniju ulogu.

Zaev je ispričao za N1 da je doputovao u BiH na motoru, skupa s osam prijatelja.

“Putujemo po zemljama bivše Jugoslavije, posebno širom BiH. Iz Makedonije smo došli direktno u Sarajevo sa motorima”, rekao je on, te dodao da će skupa s prijateljima također obići Mostar i druga mjesta u BiH, a zatim posjetiti i Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!