BiH kandidat za EU u 2018.? Reakcija Lajčaka govori sve

BiH kandidat za EU u 2018.? Reakcija Lajčaka govori sve Izvor: N1

Ministar vanjskih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak kaže da ne vidi BiH kao kandidata za članstvo u EU u sljedećoj godini.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, najavio je još u martu da će BiH do kraja ove ili početkom naredne godine dobiti kandidatski status za EU.

"Ja se nadam da ćemo kraj ove godine dočekati sa dvije dobre i važne vijesti za BiH, to je kandidatski status i aktivacija MAP-a, što bi značilo, dakle, na neki način nepovratno, nereverzibilno stavljanje na tračnice euro-atlantskih integracija", kazao je Denis Zvizdić 2. marta 2017. godine.

Sličan optimizam gaji i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, koji je nedavno kazao da smatra da ukoliko se operativne grupe i politika usaglase, vrlo je realno da BiH u prvom kvartalu naredne godine dobije status kandidata.

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u nekoliko navrata je govorio o tome da će BiH dobiti kandidatski status najkasnije do kraja 2017. godine. Međutim, Lajčak ne misli tako.

"Ne. Posebno ne u ovakvim odnosima", rekao je Lajčak protekle sedmice. 

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ana

Zna i EU da nećemo ući.Oni nas i ne žele.Ko bi želio rak u organizmu?Ja ne znam zaista na čemu Čović gradi svoj optimizam?Evo čovjek se otvoreno smije na te nebuloze.Oni nisu u stanju jedan Mostar riješiti a kamoli državu.Onaj tko ranije shvati da ovdje ne vrijedi traćiti život i vrijeme ..on je spašen.Ja sam naivni optimista već 20 godina.Sad imam 50 i šta sad?Kukam po forumima..

15 1

tri glave

nikada ne mogu doneti jednoglasnu odluku. BIH na duze staze je samo mrtvo slovo na papiru. Kada ne mozete da se dogovorite kuda da ide auto put,kako ce te se dogovoriti o sustinskim stvarima koji se ticu celokupnog drustva?

9 2

Neko

Reufe smiju nam se djeca.

23 1

* Sva polja su obavezna