KOLUMNA| Almir Panjeta: Burek je bio vreo

KOLUMNA| Almir Panjeta: Burek je bio vreo Izvor: N1

Nepunu godinu poslije gužvajući komadić papira i bacajući ga u koš član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sjetiće se vrelog avgustovskog dana na kojem je u restoranu Orahovica kod Konjica s vrućim burekom na stolu i domaćim jogurtom čekao kolegu Dragana Čovića i delegaciju HDZ-a koji se nisu pojavili kako bi razgovarali o mehanizmu koordinacije.

"Čekali smo ih više od 40 minuta. Danas su propustili priliku da sa SDA dogovore važne stvari za ovu zemlju i propustili su i jedan dobar burek”, izjavio je tada Bakir Izetbegović, a Čović se poslije kleo kako nikakav sastanak nije bio dogovoren. Burek nije komentarisao. Izetbegović je ostao ljut, duboko u sebi uvjeren da će kad-tad doći trenutak osvete.

I taj trenutak došao je možda prije nego se i nadao: Dragan Čović pozvao je njega, Fahrudina Radončića, Milorada Dodika i Mladena Ivanića, lidere SDA, SBB-a, SNSD-a te predstavnika PDP-a i trećeg člana Predsjedništva, na kako je rekao “prijateljski ručak”. Sve kako bi uz burek sa sirom, puru i sataraš razgovarali o preuzetim obavezama kada je pitanje put ka EU. Nije jasno ko je tu kome uopšte prijatelj, a poznavaoci prilika kunu se (iako svi imaju službeno objašnjenje), kako je sve puklo na – bureku sa sirom! Sijelo se raspalo prije nego je počelo, a prvi je otkazao, pogađate ili ste već 100 puta vidjeli na nekom od portala – Bakir. Potom je Radončić telefonom pozvao Čovića i kazao kako nema smisla da dolazi ako tamo neće biti Izetbegovića, a iz Saveza za promjene iz RS-a su se pitali zbog čega je uopšte na tom sastanku trebao biti i Dodik čiji SNSD, potsjetili su, ne čini vlast na državnom nivou.

Predsjednik SDA, bošnjački član Predsjedništva BiH kazao je obrazlažući neodlazak u Mostar kako smatra da je neophodno i jedino primjereno da se što prije u institucijama BiH organizuje sastanak s ciljem ubrzanja provedbe Reformske agende i procesa europskih i euro-atlanskih integracija BiH na kojem bi učešće uzeli predsjednici svih političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou, ili u širem formatu sa predsjednicima svih parlamentarnih političkih stranaka koje su 2015. godine potpisale Izjavu o spremnosti BiH na provedbu Reformske agende.

NAPOMENA

Stavovi izneseni u tekstu odražavaju mišljenje autora teksta, a ne nužno i stavove N1

Interesantno, godinu prije upravo je on s Dodikom u restoranu “Barka” u Lukavici potpisao sporazum o mehanizmu koordinacije i to nekoliko dana prije neuspjelog bureka na kojem je Čovića čekao u restoranu, osim ako “Barka” i ”Orahovica” u međuvremenu nisu dobile status javne ustanove. Čović je u kasnijim istupima spominjao kako nije primjereno da se razgovori o bitnim stvarima vode u kafani. I u tome su, jedan prije godinu dana a drugi sad, zaista u pravu – razgovori o bitnim stvarima treba da se vode isključivo u institucijama BiH.

A nije da nemamo bitnih stvari: Rok za pripremanje i dostavljanje odgovora na Upitnik EU očekivano je probijen i isti koji su nas uvjeravali da ćemo taj rok ispuniti uvjeravaju nas da će sve biti gotovo do septembra. Globalni fiskalni okvir BiH za period 2018-2020 koji se razmatra u Vijeću ministara BiH krši sporazum koji je BiH potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer predviđa povećanje javne potrošnje na uštrb investicija zbog čega smo već upozoreni, a i sam Čović kazao je kako se bh. političari “crvene kao mala djeca” kada se pravdaju funkcionerima iz EU. Predsjednik Vijeća ministara Denis Zvizdić s druge strane kaže kako je 2016. bila “najuspješnija evropska godina za BiH”. Jedino što je još stabilno jesu cijene droge - prema dokumentu “Procjena prijetnje od organizovanog kriminala u BiH” koji je usvojilo Vijeće ministara u martu ove godine “tržište narkotika je stabilno jer se cijena opijata nije značajnije mijenjala u proteklih pet godina” što je ocijenjeno zabrinjavajućim.

Agresivna kampanja za izbore koji će se održati na jesen 2018. godine odavno je već počela i sve izgleda kao da su izbori već ove jeseni. Vode se rasprave, tjeraju se inati, javnost se zabavlja izjavama od kojih se ne živi ali iza kojih se lako’provuku’ vijesti o požarima ili pokoji komentar o tome kako još nemamo kanader iako iz godine u godinuvatrena stihija guta hektare šume. Situacija je takva da ozbiljni političari ne bi razmišljali o godišnjem odmoru dok je bar malo ne stabiliziraju, i bili bi puno radno vrijeme i prekovremeno na svojim radnim mjestima - u institucijama ove zemlje. I to uvijek, a ne kako i kada nekome od njih odgovara. I tu bi svaka šega, šala i pošalica trebala da se završava. Ali neće. Navodno se Čović raspitivao koja ćevabdžinica u Sarajevu ima najbržu kućnu dostavu...

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Nije Tako

Baki je uvijek na prvom mjestu burek cak kad ga ima previse on ga nije spreman podijeliti ni sa kim. Sutra je bajat al ipak burek je to.

0 1

* Sva polja su obavezna