Mahmuzić: Moguć rast euribora

Mahmuzić: Moguć rast euribora Izvor: N1

Jasmin Mahmuzić titulu magistra ekonomskih nauka stekao je na Univerzitetu u Delaweru 2006. godine. Akademsko i stručno usavršavanje nastavio je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Radio je na poziciji direktora Filijale Sarajevo u Sparkasse banci, a bio je i član Uprave/izvršni direktor u Union banci. Značajan dio karijere proveo je za radeći za međunarodne organizacije u BiH, među kojima su OHR i OSCE. Trenutno je na poziciji direktora Agencije za bankarstvo FBiH, a danas je bio i gost Novog dana, što je njegovo prvo televizijsko pojavljivanje otkako je preuzeo poziciju direrktora Agencije za bankarstvo FBiH.

"Agencija za bankarstvo FBiH je sigurno jedna od najsvjetlijih tačaka u BiH. Radi se o jednoj instituciji koja je najbolje organizovana i ima podršku ključnih međunarodnih organizacija", istakao je Mahmuzić govoreći o agenciji.

"Stabilnost finansijskog sektora je jedan od ključnih faktora u ovom društvu. Podrazumijeva se da građani koji imaju novac u bankama mogu bez problema da ga podignu na bankomatima, što znači da građani imaju sigurnost da im je novac tu i da ga mogu podići. To je bitno ako se sjetite da su prije rata građani imali štednju i da su je izgubili. Bio je mukotrpan rad se se vrati povjerenje građana. Suštinsko povjerenje postoji. Rastu depoziti i mi imamo osam milijardi depozita građana. Prošle godine su depoziti rasli devet posto. Ja mislim da je problem u tome što se u nekim određenim situacijama, radi sticanja određenih političkih poena, Agencija za bankarstvo koristi kao laka meta. Plasiraju se neprovjerene i irelevantne informacije, na način da se pozivaju  na primanja zaposlenih u agenciji, i na neke stvari koje nemaju veze sa radom agencije. Mi smo u agenciji otvoreni za kritiku našeg rada", komentarisao je Mahmuzić za N1.

O tome koliko je stabilan dio vezan za kredite, odnosno za euribor, je istakao: "Poučen iskustvom koji se dešavao ranije, i vezano za švicarski franak, pokušavamo predvidjeti koji su to potencijalni problemi koji se mogu desiti. Nedavno smo uputili upozorenje putem medija građanima da obrate pažnju prilikom dugoročnog zaduživanja, pogotovo namjenskih kredita. To je iz razloga jer sad imamo ponude za namjenske kredite preko 10 godina što teoretski nije utemeljeno i agencija će brzo reagovati vezano za to da kažemo da je euribor historijski na najnižem nivou, zato što Evropska centralna banka dijelom ekonomski rast bazira na finansijskoj monetarnoj politici, odnosno upumpavanja eura u sistem što dovodi do pojeftinjenja novca. Većina tih kredita koji su plasirani su vezani za euribor i banka te svoje troškove ugradi u tu maržu koja je euribor i šta se može desiti teško je predvidjeti. Historijski je teško predviđati bilo šta. I situacija u Evropi je ista - evropski bankari imaju slične probleme kao i mi. Imamo likvidnost koja opterećuje i profitabilnost bankara. Politički rizici i kamate prate jedni druge. Sad smo prvi put imali situaciju gdje su politički rizici rasli, kamate su padale".

Cijelo gostovanje pogledajte u videu.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

CHF

Gospodine Mahmuziću,sve bi to bilo tako da nije sramne mrlje tzv.CHF sa čime ste ljude koji su htjeli rješiti osnovne životne probleme mahom poslali u siromaštvo i u grob.Ovaj problem je direktno vaš jer to niste smjeli dozvoliti ni po koju cijenu i neka vas je sram i stid i od Boga i od ljudi FUJ.

0 0

Suludo

Diretore, Hajde ti meni reci sta ce biti s mojom zivotnom ustedjevinom od 50,00 eura (izvini nisam mogao vise) koje drzim u banci kad podjem u penziju da obidjem svijeta.

0 0

* Sva polja su obavezna