Dizelašima zabranjeno prometovanje u Stuttgartu

Dizelašima zabranjeno prometovanje u Stuttgartu Izvor: REUTERS/Rodrigo Garrido

Čini se kako se upotrebi automobila s dizelskim motorima bliži kraj.

Od siječnja takva vozila možda više neće smjeti ulaziti u Stuttgart. Ostali njemački gradovi bi mogli slijediti. Vlasnici automobila i automobilska industrija se nalaze pred velikom dilemom.

Upravni sud u Stuttgartu odlučio je u petak da od prvog siječnja sljedeće godine vozila s dizelskim motorima više ne smiju prometovati po ovom gradu. Time je udovoljeno tužbi udruge Njemačke pomoć okolišu (Deutsche Umwelthilfe - DUH) koja se zalagala za zabranu. Presuda još nije pravomoćna.

Sud je ustvrdio da je zabrana jedino moguće učinkovito rješenje za problem povećane koncentracije dušikovih oksida koje su već godinama prisutne u Stuttgartu. Sve ostale mjere koje je predlagala politika, poput naknadnih tehničkih intervencija na vozilima, ne bi, kako je obrazloženo u presudi, "ni izbliza" dovele do rezultata koji će biti postignut zabranom.

Suci su se u svojoj presudi pozvali na zaštitu života i zdravlje građana koje ima prednost pred zaštitom prava na vlasništvo i opće slobode građana na postupanje svojim vozilima na dizelski pogon, piše Deutsche Welle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: automobili , Njemačka , dizel

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Istina je da se zabranjuje, moći će samo euro 5 i euro 6. A sa euro 4 motorima se nece moći samo u strogi centar geada. Pozz iz stuttgarta✌

8 0

Švabo

Hahaha ne petljajte to nije istina poz.. iz Stuttgarta.

8 1

Posmatrac

Konacno da neko tim zagadjivacima kaze zbogom.

6 7

* Sva polja su obavezna