Potpisan ugovor o izgradnji fabrike Cumtobel u Nišu

Potpisan ugovor o izgradnji fabrike Cumtobel u Nišu Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Predstavnici Vlade Srbije i austrijske kompanije Cumtobel potpisali su ugovor o izgradnji fabrike te austrijske firme u Nišu, koja će zaposliti 1.100 ljudi, dok je vrijednost investicije 30,6 miliona eura.

Nakon potpisivanja ugovora, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je riječ o kompaniji osnovanoj prije 67 godina, koja je gigant u oblasti industrije rasvjete.

Vučić je rekao da će već danas biti položen kamen-temeljac fabrike, a da će prvi proizvod izaći iz te hale već u maju 2018. godine.

Po njegovim riječima, Vlada Srbije je osigurala subvencije od osam miliona eura, što samo pokazuje da nisu tačne tvrdnje da Vlada stranim investitorima osigurava subvencije od po 50.000 eura po zaposlenom.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Cumtobel već kontaktirao lokalni univerzitet i srednje škole iz kojih će regrutovati buduće zaposlene.

Srbijanski predsjednik je izrazio nadu da će broj nezaposlenih u Nišu, koji je sada 30.000, biti smanjen na blizu 20.000, dok je prije nekoliko godina bio 50.000.

"Ulaganja ne donose dobit samo porodicama radnika, već i gradu Nišu koji će imati više novca za infrastrukturu i privlačenje turista, i Niš će to znati da iskoristi", rekao je Vučić.

"Niš je danas drugačije mjesto nove energije i razvoja i polako ponovo postaje novi industrijski centar Srbije... Polako vraćamo Niš, gradska kasa bolje funkcioniše, nisam potpuno zadovoljan, ali je značajno bolje", rekao je Vučić.

Prvi čovjek Srbije je otkrio da je samo dva puta tokom dugogodišnjeg mandata popio čašicu rakije, a jedan od njih se desio zbog dogovora sa austrijskom firmom.

"Dva puta u toku mog dugogodišnjeg rada u Vladi sam popio čašicu rakije, nazdravio sa ljudima i jedna od te dvije prilike je kada je Cumtobel izabrao Srbiju. Bio sam užasno sretan", kazao je Vučić.

On je posebno zahvalio predsjedniku Cumtobela Ulrihu Šumaheru i ocijenio da "bez njegove posvećenosti i ljubavi prema Srbiji ne bi bilo moguće da dođe do te investicije".

Ranije je najavljeno da austrijska kompanija Cumtobel grupa (Zumtobel Group) planira da u Nišu otvori fabriku od 40.000 kvadratnih metara u čiju izgradnju će investirati 30 miliona eura.

Cumtobel grupa je svetski poznat proizvodjač LED-rasvjete, jedan od vodećih u oblasti inovativnih rješenja za rasvjetu i proizvodnju pratećih komponenti.

U Srbiji posluje od početka prošle godine kada je svoj Centar za projektovanje osvjetljenja doselila iz Poljske. Njena beogradska kancelarija je od 1. maja regionalni centar za tržište Srbije, Crne Gore, Turske i Centralne Azije.

Cumtobel grupa iz Dornbirna je kao porodična firma osnovana 1950. godine, a zapošljava 7.000 radnika u 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i u prodajnim objektima u 90 zemalja.

Iz Niša izvještava Gordana Bjeletić:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Izvor: N1

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna