Provjerili smo kako životinje podnose visoke temperature

Provjerili smo kako životinje podnose visoke temperature Izvor: N1

Ni devet hektara velika površina, niti mnogobrojni bazeni nisu dovoljni da se 56 različitih životinjskih vrsta u sarajevskom zoo vrtu rashladi.

Dok se patkice brčkaju po vodi, alpakama ipak drugi ne bi željeli biti u koži, odnosno u krznu. One se, baš zbog toga, svakog maja friziranju. Uklanja im se dlaka sa debelog krzna.

U sarajevskom zološkom vrtu, životinje se uglavnom rashlađuju vodom i laganijom hranom. Nekima to baš i ne odgovara.

Medvjedi bi, kažu čuvari, ipak nešto konkretnije, međutim hrane se pretežno biljkama ili voćkama dok je ekstremno visokih temperatura. Već krajem augusta, kreću njihove pripreme organizma za zimu, a do tada uživaju ljetnu dijetu.

"Tokom nabavke životinja iz drugih zoo vrtova vodimo računa o tome da zima ovdje može biti jako okrutna, a ljeto može biti i do plus 40. Tako da mi tokom nabavke uzimamo životinje koje mogu cijelu godinu normalno da obitavaju u staništima koje mi napravimo. Sve se bazira na nešto laganijoj hrani, na dostupnoj vodi 24 sata i na prostorima gdje se oni mogu skloniti u hlad", kaže veterinar Vedad Škapur.

Izvor: N1

Da sve životinje imaju poseban tretman tokom ljetnih mjeseci, pokazuje i činjenica da novorođeni lemur jede 15 puta dnevno i to u svojoj debeloj hladovini.

"Mi imamo antilope, zebre, lavove i sve iz Afrike. Vjerujte da oni sebi toliko znaju dozirati šta je dovoljno njima sunca. Ljudi šetaju po toj vrućini, a životinje se sakriju u štale ili hlad, sve dok ne prođe to pa negdje oko 6 sati ponovo izađu", otkriva Škapur.

Svakodnevno se sunčaju Rili, Piolina i Sarajčica. Hiljadu metara kvadratnih velik, kraljevski kavez prostorno je sasvim dovoljan za ove tri divlje mačke.

Osam godina star lav Rili očigledno jako dobro podnosi vrućine, obzirom i da zimi mora boraviti na iznimno visokim temperaturama u kavezu u kojem je smješten. Čuvari kažu, dnevno pojede i više od 7 kg sirovog mesa.

A svo to meso, i kako kažu čuvari, "laganija" hrana za svaku životinju, sprema se u posebnoj kuhinji sarajevskog zološkog vrta. Čekajući obrok na suncu i preko 35 stepeni, životinje se mudro kriju u svom hladu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna