Putin: Zastoj u odnosima sa SAD-om bi mogao potrajati

Putin: Zastoj u odnosima sa SAD-om bi mogao potrajati Izvor: REUTERS/Alexander Zemlianichenko

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u nedjelju da 755 američkih diplomata mora da napusti tu državu poslije najnovijih američkih sankcija protiv Mosvke i upozorio da bi zastoj u odnosima sa SAD-om mogao potrajati.

Ministarstvo vansjkih poslova Rusije ranije je od SAD-a zatražilo da do septembra smanji broj svojih diplomata u Rusiji na 455 - isto koliko Rusija ima u SAD-u, podseća agencija. 

"Više od 1.000 ljudi je radilo i još radi u američkoj ambasadi i konzulatima", rekao je Putin u intervjuu za televiziju "Rusija-24" i dodao da "755 osoba mora da prestane s aktivnostima u Rusiji".

Dodao je da se u skorije vreme ne može očekivati poboljšanje odnosa s Washingtonom.

"Dovoljno dugo smo čekali nadajući se da će se situacija možda popraviti", rekao je Putin.

Kako su agencije prethodno prenijele, američki Senat je velikom većinom glasova u četvrtak odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji.

Nakon toga Moskva je predložila američkoj strani da broj diplomatskog i tehničkog osoblja iz američke ambasade u Moskvi i generalnog konzulata smanji tako da bude jednak broju ruskih diplomata i tehničkog osoblja u SAD-u i  zabranila američkoj ambasadi da koristi objekte za odmor i rekreaciju koje je imala na raspolaganju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Tagovi: vladimir putin , SAD , rusija

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ne mjenjajte teze

Pa naravno. Dokle god budete imali sankcije.

2 0

* Sva polja su obavezna