Turistička sezona u Hrvatskoj ruši prošlogodišnje rekorde

Turistička sezona u Hrvatskoj ruši prošlogodišnje rekorde Izvor: PIXSELL/Grgo Jelavic

Uprkos vrućinama, zagrebačke ulice prepune su turista iz cijeloga svijeta koji nastoje iskoristiti svaki trenutak odmora. Najveći broj turista ipak je na jadranskoj obali, dok Hrvatska ponovno ruši prošlogodišnje rekorde broja turističkih posjeta i noćenja.

Zagrebački Donji grad sa svojim historijskim znamenitostima, arhitekturom i parkovima zanimljiva je destinacija za turiste tokom cijele godine, posebno u vrijeme Adventa i za ljetne turističke sezone, kada Jadran iznova ruši rekorde.

Na ulicama Zagreba su prisutne brojne turističke grupe koje kroz gradske znamenitosti vode turistički vodiči.

Na Trgu bana Jelačića danas je gradske golubove mrvicama kruha hranila porodica iz Dubaija koja je u proputovanju kroz Evropu. Nakon Zagreba, koji im se jako svidio, kaže otac, posjetit će Italiju, a onda dalje kroz države Evrope.

Na ulicama su česti Južnokoreanci, Japanci i Kinezi, a ove godine se primijeti veći broj posjetitelja iz država arapskog svijeta.

Sistem e-visitor je objavio kako je ove godine tokom jula koji je na izmaku Hrvatsku posjetilo 4,2 milona turista, što je za 12 posto više nego prošle godine. Broj noćenja je porastao za 11 posto, tako da je u Hrvatskoj zabilježeno 27,8 miliona noćenja.

Najviše turističkog prometa i dalje čine Nijemci, a najposjećenije destinacije su grad Dubrovnik i regija Istra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna