Salkić odgovorio Dodiku: Bošnjaci su tokom agresije svojim odnosom prema drugačijima pokazali svoje vrijednosti

Vijesti 10. dec 202315:36 0 komentara
N1

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, poručio je danas, reagujući na izjavu Milorada Dodika koji je kazao da Bošnjaci žele šerijatsku državu i da je odgovor samostalna RS, da su Bošnjaci svojim odnosom tokom agresije prema drugima i drugačijima, a i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i povratka, pokazali svoje vrijednosti ne odgovarajući na napade, zločine i genocid istom mjerom. 

“Kada želite opravdati svoj ekstremizam, separatizam, veličanje presuđenih ratnih zločinaca, negiranje sudski dokazanog i presuđenog genocida onda izmislite optužbe na račun onih nad kojim su oni koje vi veličate počinili genocid. Danas je u izopačenom sistemu vrijednosti pohvalno govoriti o opasnostima od islama i muslimana, jer tako najlakše pridobijate pažnju onih koji jedinu svoju vrijednost vide u mržnji prema islamu i muslimanima. Bošnjaci su svojim odnosom tokom agresije prema drugima i drugačijima, a i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i povratka, pokazali svoje vrijednosti ne odgovarajući na napade, zločine i genocid istom mjerom”, poručio je Salkić.

Podsjetio je da je za razliku od političkog i vojnog rukovodstva Republike Bosne i Hercegovine na čelu sa Alijom Izetbegovićem političko i vojno rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat, genocid i mnoge druge ratne zločine.

“Danas bošnjački predstavnici zagovaraju izgradnju stabilnog i modernog društva po mjeri svih dok vi i vaši sljedbenici unutar bosanskih Srba zagovarate separatističke politike nastavljajući baštiniti ideologiju presuđenih ratnih zločinaca. Bošnjaci i danas kada su sistemski diskriminirani u ovom entitetu, sa ciljem mirnodopskog progona, pokazuju svoj miroljubiv pristup trpeći napade i uvrede od sljedbenika vaše separatističke politike, a u prvom redu od vas lično. Pokušaj radikalizacije Bošnjaka ranije, a i danas, ključni je prioritet u djelovanju neprijatelja Bosne i Hercegovine sa ciljem opravdavanja progona, zločina i genocida nad Bošnjacima, provođenja sistemske diskriminacije danas i budućih postupaka protiv Bošnjaka”, poručio je Salkić.

Poruke Milorada Dodika su huškačke i zlonamjerne sa ciljem izazivanja nacionalne netrpeljivosti prema Bošnjacima u ovom entitetu i mržnje prema Bosni i Hercegovini kod bosanskih Srba uz pokušaj prikupljanja simpatija kod radikalnih islamofobičnih pokreta izvan Bosne i Hercegovine.

“Bošnjaci su bili i ostaju faktor stabilnosti, opredijeljeni za izgradnju Bosne i Hercegovine kao države sa jednakim pravima i jednakim mogućnostima za sve njene građane bez obzira gdje žive, kako se zovu i kako se Bogu mole, što je najveći problem za Dodika i sve njegove sljedbenike. Bošnjaci traže i očekuju povrat statusnih prava u ovom entitetu koja su nam nasilno oduzeta tokom agresije, a na koja imamo pravo na osnovu Ustava i Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja nam je nastavila uzurpirati srpska vlast u ovom entitetu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas”, rekao je Salkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!