Srbija ne želi trgovinski sukob s Hrvatskom, šta je sa BiH?

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe sanitarni nadzor na granici, ako dolazi iz država van EU, a među njima su BIH i Srbija. Nova davanja za te proizvode su i 22 puta viša nego do sada. I dok je Srbija najavila da će se žaliti Europskoj komisiji iz BiH još nema reakcije.

Izvor: N1

Umjesto 90 kuna ili 12 eura, takse se sada naplaćuju dvije hiljade kuna ili 270 eura, pa je jasno koliko će nove mjere otežati izvoz u Hrvatsku.

Skuplje takse, mogle bi da primoraju izvoznike da poskupe robu, pa će u prednosti biti roba iz Hrvatske i EU. Ipak, ovaj potez Hrvatske neće ostati bez odgovora. Svaka pošiljka voća i povrća biće pregledne pojedinačno navode iz hrvatske vlade.

"Ne želimo nikakav trgovinski sukob sa Hrvatskom, mi smo danas zatražili ukoliko postoji spremnost sa njihove strane da sednemo da razgovaramo o merama koje su uvedene. Ne želimo da recipročnim merama ulazimo u sukob kakav smo imali pre dve godine, taj sukob nije u interesu privrednika ni u Hrvatskoj ni ovde u Srbiji. Mi smo spremni sutra da odemo u Zagreb ako postoji minimalna spremnost da razgovaramo pre nego što ćemo odgovotiti recipročnim merama", izjavio je Ljajić.

Sličnog mišljenja je i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, on ističe da je pronalaženje rešenja u obostranom interesu.

"Ne želim da na bilo koji način iz ovoga ni Srbija ni bilo ko od srpskih proizvođača bude doveden u nezavidan položaj ili nepovoljan položaj", kaže Odalović.

Upravo nepovoljan položaj brine Privrednu komoru Srbije, šteta, ne samo po Srbiju, već i okolne zemlje sa kojima priprema zajednički dokument koji će uputiti hrvatskoj vladi.

"Previše su naše privrede uvezane da to kada uradite ne osete kompanije u Hrvatskoj, a kamoli u našem regionu - Srbiji naravno koja je direktno pogođena i u Bosni koja je direktno pogođena i Crnoj Gori koja je direktno pogođena", kaže predsednik Privredne komore Marko Čadež.

Profesor ekonomskog fakulteta Slobodan Aćimović veruje da će mera biti kratkoročna, jer je na duge staze neodrživa

"Našim firmama bih savetovao da sačekaju par dana sa isporukom robe za Hrvatsku, da ne propadne ta roba na granici", kaže Aćimović.

A moglo bi da propadne mnogo jer je prošle godine, prema podacima Privredne komore Srbije, Srbija izvezla komšijama robu u vrednosti od 116 miliona evra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 3

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Slovenka

S obzirom na obim uvoza roba iz Hrvatske, mislim da bi se BH vlasti mogle napokon dosjetiti i povećati naknade ne 100 nego 100 tisuća puta. Od tih para bi mogli lahko napraviti autoput. A naši proizvođači ne bi morali izvoziti, jer kada bi mi napokon počeli kupovati naše domaće, sve bi prodali u svojoj zemlji.

7 2

F.C.S

Kliosari nema s njima nafeke jer su hinje

9 4

Dusmanima Istom Mjerom

Netreba uvoziti nista iz hrvatske. niti izvoziti nase proizvode u hrvatsku eto im neka sami sebe ucjenjuju

20 5

* Sva polja su obavezna