Ispunjena posljednja želja Bosanke u Njemačkoj

Grad Haan u Njemačkoj od 3. augusta 2017. godine ima spomenik posvećen 8.372 žrtve genocida u Srebrenici.

Spomenik je nastao kao posljednja želja Abide Ruppert, slikarke rođene u Višegradu, koja od 1973. godine živi u tom gradu.

Kamen na kojem je isklesano: "Zur Erinnerung, Na sjećanje - Srebrenica 8.372..." položen je u centru grada i prvi je u Evropi tog tipa. Nastao je kao Abidin znak suosjećanja sa majkama 8372 žrtve, i njena je posljednja želja. 

Izvor: N1

Abida naime ima dijagnosticiran ALS - amiotrofičnu lateralnu sklerozu - što je neurološka bolest koja dovodi do paralize mišića, i bolest je koja se ne može zaustaviti niti liječiti.

"Moja bolest je jako lukava i nemam još dugo. Doktor mi je dao nekoliko mjeseci, pošto odbijam sva pomoćna sredstva. Paraliza mi se širi, uništila mi je glasne žice, često se gušim", pojasnila nam je. 

"Grad u kojem živim, gdje sam etablirana i priznata umjetnica, ispunio mi je posljednju želju", kazala je Abida za N1.

Na ispunjenje posljednje životne želje, nije čekala dugo: "Ja sam podnijela zahtjev prije mjesec dana, i odmah su to odobrili. Inače, to traje po godinu, a spomenik je položen 3. augusta u 17:00 sati", ispričala nam je u razgovoru.

Abida Ruppert je istakla svoje prijateljstvo sa gradonačelnicom Haana, kojem duguje zahvalnost, a ovakva inicijativa je morala proći četiri nivoa odlučivanja prije nego što se izda dozvola. 

Ispričala nam je i to da je ona sama finansirala izradu monumenta srebreničkim žrtvama u Haanu, dok je isklesani kamen poklonjen. 

"Mnogo mi ovo sve znači. To je moja posljednja želja, to je prvi spomenik u Evropi kao takav, i nadam se da će ih biti više, da se ne zaboravi", kazala je za N1 Abida Ruppert.

Grad Haan joj je tokom godina pružio mnogo ljubavi, brinuo o njoj - a stanovnici suosjećaju sa njenim bolom, te je izgradnja i otkrivanje spomenika srebreničkim žrtvama prihvaćen kao veliki događaj. Specijalnu zahvalnost izrazila je prema svom mužu, koji je podržava u svemu i daje joj neophodnu snagu, a zahvalila se i svom prijatelju, sevdah umjetniku Boži Vreći koji joj pruža dodatno ohrabrenje. 

Predsjednica Društva za ugrožene narode BiH, koja je bila upućena u inicijativu od samog početka komentarisala je ovaj jedinstveni događaj, kako rekosmo - prvi u Evropi. 

"To je duga priča, to je bila njena želja. I svakako je za pozdraviti. Samo 24 sata nakon pitanja gradonačelniku, grad je odobrio gradnju i postavljanje kamena", kazala nam je Fadila Memišević. 

"Veličanstveno, jedinstveno. Mi u BiH se borimo, podijeljeni smo, a taj grad je učinio to", dodala je Memišević u izjavi za N1.

NAPOMENA

Fotografije preuzete uz dozvolu autorice. Zabranjeno preuzimanje teksta i izjava bez saglasnosti redakcije N1.

Abida Ruppert više od 40 godina živi u Njemačkoj, a Fadila Memišević nam je kazala da je ona tokom rata u BiH mnogo pomagala izbjeglicama.

"Jako je puno radila za Bosnu, a Bosna joj se nije odužila. Cijelim srcem je radila, a imala je i udruženje za pomoć Bosni", pojasnila je Memišević dodavši da je Abidin muž, bivši gradonačelnik ovog grada - mnogo pomagao i lobirao za BiH na političkoj razini.

"Ostala je vezana za Bosnu", izjavila je naša sagovornica. 

Izvor: N1

Ruppert nam je u razgovoru kazala i to da često dolazi u BiH, kada god to prilike dozvoljavaju, a u glavnom gradu BiH napravila je i dvije izložbe, od kojih je posljednja bila 2014. godine u Art Kući sevdaha. Izložba je bila posvećena stogodišnjici Sarajevskog atentata.

Inače, grad Haan nalazi se u Mettman distriktu, na sjeveru Rhine-Westphalia, dijela Njemačke. Smješten je na zapadnoj granici Bergisches Landa, 12 kilometara jugozapadno od Wuppertala i 17 kilometara istočno od Dizeldorfa. Na grbu grada nalazi se crni pijetao, a od početka augusta i, kako rekosmo, spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Istina

KADA OVAKVO URADI I SRBIJA BUDITE SIGURNI DAVE ZAVLADATI MIR NA OVOME DIJELU BALKANA

8 4

Istina

Svaka castvza nemacku i gospodu abidu

6 1

Mona

Od srca Abidi zelim sve najbolje, prava zena.

11 2

* Sva polja su obavezna