VIDEO| Dijelovi Sarajeva bez vode cijeli dan

VIDEO| Dijelovi Sarajeva bez vode cijeli dan Izvor: N1

Muke građana Sarajeva sa vodom ne prestaju. Umjesto redukcija od ponoći do 5, vode nema od 11 do 6 sati ujutro, saopštavaju iz Vodovoda i kanalizacije, moleći za strpljenje.

No strpljenja građani imaju sve manje, pogotovo u naseljima gdje su redukcije najduže. Blagovac, jedno od takvih, bez vode je nerijetko cijeli dan.

Nakon sedmicama suhih cijevi, 24 sata dnevno, u naselju Blagovac općine Vogošća, konačno olakšanje stanovnicima. Voda, premda nakratko, najviše je obradovala najstarije.

''Blagovac 3, ovdje nema vode ima mjesec dana; niže ima, ali mi nemamo po čitav dan. Noćas bilo u mrak, sad došlo u zoru i opet tako. U toku dana imamo vode možda sat-dva'', kaže Muhamed Mujkić, stanovnik Blagovca 

Pa se snalaze, kažu, kako znaju i umiju!

''Dođe navečer u 3 sata. Ja do 4 nacijedim sebi, natočim, onda legnem u neka doba. K'o kad ne spavam, čekam je da dođe...Najgore je, kažem ti, što ja ne mogu da iznesem one bučvice kad ih naspem'', priča Hasnija Imširović.

''Išao sam dovlačio vodu od sestre sa Šipa, da mi imao za kućne potrebe... Narod se dizao, pisali so e-mailove na internetu, rekli da nemamo vode. Prebacivali na elektrodistribuciju, da pumpe nisu ispravne, da kablove neke moraju mijenjati'', govori Mustafa Pašić.

Izvor: N1

Redukcije, premda kraće nego u Blagovcu, ne iznenađuju više nikoga. Dok su kanisteri i kupovna voda glavna alternativa, VIK moli za strpljenje. Radovi na vodovodnoj mreži, visoke temperature i suše kao njihov rezultat, ostaju opravdanje za muke građana na +40 i produžavanje redukcija za 2 sata! Umjesto od ponoći do 5, vode nema od 11 do 66.

Udruženje "EKO AKCIJA" odavno uprozorava:

''Najveći uzrok je loše održavanje vodovodne mreže. Nakon rata, mreža je dovedena u dosta pristojno stanje. Od 2001. su ulaganja smanjena. Mora se investirati u taj potpuno stari vodovod. Moramo tu poplavu suludih investicija, gradnje gdje se ne smije graditi, obustaviti. Mi se o vodi moramo početi brinuti, inače zaista ostajemo bez nje'', riječi su Anesa Podića iz ovog Udruženja.

Sve je manje strpljenja, a sve više smisla za humor. Iako ne nalaze vodu u slavinama, građani olakšanje traže na društvenim mrežama - smijući se tome što je pranje zuba misaonica imenica i što je glavni grad evropske države bez izvora života.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Komentara 23

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sarajevo

Košarkaš da vodi Kanton i da riješi vodosnabdjevanj, prevoz... Je li to realno? Zato i nemamo vode!

2 0

Inženjer za vodu

Kako god okreneš, u medijima provijava uvjerenje da su nam za sve krivi neki drugi. Bilo bi vrlo interesantno napraviti anketu (ili, još bolje, sociološko istraživanje) sa pitanje: „Da li bi građani željeli besplatnu vodu (recimo dnevno do 250 litara na dan) pod uslovom da porez na mobilnu telefoniju bude 100%“? Možda bi nam odgovor na ovo pitanje pomogao da shvatimo koliko smo MI-GRAĐANI doprinjeli stanju u kome se nalazimo.

1 0

Ne budi glupi satelit u vasioni

Ti se sad odjednom dofatio telefonije. Za sve su druže krivi sateliti, i vanjski čimbenici.

0 0

* Sva polja su obavezna